Denizden gelen sağlık: balık

15 Nisan 2019

Av yasağının kalkmasıyla ağlar denize atıldı, balıklar tezgâhlarda yerini aldı. Balıkseverler hayli memnun. Ancak üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Türkiye’de balık tüketimi dünya ortalamasına göre son derece az. Oysa balığın, kalp ve damar hastalıklarından beyin gelişimine, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden diyabete dek sayısız faydası bulunuyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, balık tüketiminin sağlığa 10 faydasını anlattı.

  • Gripten Koruyor: Mevsim geçişlerinde çok sık kapımızı çalabilen gribe karşı balık çok önemli bir kalkan. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine fayda sağlıyor, gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruyor. Haftada 2 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
  • Şifalı Yağların Kaynağı: Balıkta diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Omega-3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega-3’ten en zengin balıklar.
  • Zekâ Gelişimini Destekliyor: Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı ve iyot zekâ gelişiminde önemli rol oynuyor. Balık yiyen çocukların zekâ puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülüyor. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama, kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarında artış olduğu biliniyor.
  • Alzheimer Riskini Düşürüyor: İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen alzheimera karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşıyor. Zira balık yağının ve omega-3 yağ asitinin faydalarından biri de alzheimer riskini düşürmesi. Alzheimerın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeli.
  • Kemikleri Güçlendiriyor: Özellikle kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar, kalsiyumdan zengin ve bu da kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Kemik erimesi sorunu yaşayanların, menopoz dönemindeki kadınların ve yaşlıların bol bol balık tüketmesi tavsiye ediliyor.
  • Kaliteli Protein Kaynağı: Proteinler vücut için çok önemli besin unsurları. Hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için olmazsa olmaz besin öğeleri. Ancak yağlarda olduğu gibi onları depolayamıyoruz. Sürekli tüketerek vücudumuza kazandırmamız gerekiyor. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler, kaliteli protein yağlarını oluşturuyor.
  • Kalp Dostu: Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırıyor. Kandaki trigliserit yani serbest yağların düşürülmesini sağlıyor. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlıyor.
  • Diyabete Karşı Balık Tüketin: Özellikle bazı balık türlerinde bolca bulunan omega-3, gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltıyor. İnsülinin işlevini artırıyor, tip-2 diyabete karşı koruma sağlıyor. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi çok faydalı.
  • Romatoid Artrite Faydalı: Omega-3 yağ asitleri, dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenleri. Özellikle artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları var.
  • Depresyondan Koruyor: Uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda omega-3 yağ asitlerini barındıran balıklar, depresyona karşı büyük fayda sağlıyor.

hande-seven

Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı HANDE SEVEN

YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.