Türkiye’de döner pazarı

9 Eylül 2015

Türkiye’de et sektörünün ana oyuncusu döner, nesilden nesile aktarılan geleneksel bir lezzet. Yapılan araştırmalar dönerin en sevilen yiyeceklerin başında olduğunu gösteriyor. Günde 500 ton dönerin tüketildiği, büyüklüğü 1.5 milyar TL olarak tahmin edilen bir pazar söz konusu. Her geçen gün sektöre yeni yatırımcılar giriyor, döner pazarı çeşitleniyor, restoran sayısı artıyor. Döner, liderliğini kimseye kaptırmayacak gibi gözüküyor…

Türkiye’de 30 bin döner büfesi var, günde 500 ton döner tüketiliyor ve pazarın büyüklüğü 1.5 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Türkiye’de döner zincirleri yemek sektörünün önemli bir halkasını oluşturuyor. Artık döner, pek çok büyük yatırımcının da gözünü diktiği, pazarda rekabet oluşturan, hamburger, pizza gibi ithal lezzetlerle ve uluslararası fast food zincirleriyle yarışabilecek bir konuma geldi. Bu pazara, iskender ve porsiyon döner satan restoranlar dahil değil.

AB’ye uyum süreci kapsamında 2008 yılında getirilen standartlara göre, sektörde elde döner yapımı yasaklandı. Bu karar özellikle endüstriyel döner üretimine dönük ciddi bir yatırım hamlesini de beraberinde getirdi. Bu kararla birlikte konulan standartlara uygun fabrika döneri üretiminde adeta bir patlama yaşandı. 2008 yılı öncesi sadece yüzde 5’lerde olan fabrika döneri tüketim oranı hızla artarak bugün yüzde 40’lara ulaşmış durumda.

Sektöre Yeni Yatırımcılar Giriyor
Döner restoranları bu büfelerin yerini almada da giderek yaygınlaşmaya ve birer marka haline gelmeye başladı. Bu restoranlar Türkiye’nin hemen hemen her iline franchise vererek girişimcilere fırsatlar sunuyor. Yüksek kâr marjı sağlayan döner restoranları master franchise vererek yurtdışına da açılmaya hazırlanıyor. Sektörde var olan çok sayıda işletme kapasitesini artırırken, sektöre çok sayıda yeni yatırımcı da girmeye başladı. Kırmızı etteki fiyat artışı nedeniyle tüketimin beyaz ete kayması, beyaz et sektöründeki işletmelerin de döner pazarına girmelerine neden oldu.

Türkiye’de 2008 yılına kadar restoranlar, büfeler ve catering firmaları kendi dönerlerini kendileri yapıyordu. Endüstriyel dönerin ülke genelinde tüketilen dönerdeki payı yüzde 5’lerdeydi. AB’ye uyum sürecinde elde döner yapımının önüne geçilmesiyle döner satan birçok firma endüstriyel döner almaya başladı. Bugün tüketilen dönerdeki payı yüzde 40’lara çıkan endüstriyel dönerin hijyen ve gıda güvenliği konusunda tüketicinin bilinçlenmesiyle beraber payını daha da artırması bekleniyor.

d1

Tavuk Döner Tırmanışta
Türkiye’de endüstriyel döner üretimi yapan 50’ye yakın şirket olduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük çoğunluğu kırmızı ve beyaz et işleyen şirketlerden oluşuyor. Bu şirketler otellerden büfelere ve okul kantinlerine kadar birçok yere hazır döner veriyor. Endüstriyel döner üretimi alanında faaliyet gösteren şirketlerin kendine ait büfe ve restoranlarının bulunmasının yanı sıra son zamanlarda yurtdışında döner üretim tesisi ve satış noktaları oluşturmaya başladılar.

Yaklaşık beş yıl önce üretimlerinin yüzde 60’ını et döner oluştururken son yıllarda et fiyatlarının artmasıyla et döner üretimlerinin yüzde 30’a düştüğü, tavuk dönerin ise yüzde 60’lara tırmandığı vurgulanıyor.

Restoran Çeşitliliği Fazla
TAB Gıda’dan Baydöner’e, Kasap Döner’den, Bereket Döner’e kadar işletmelerin birçoğu döner restoran zinciri kuruyor ve bu zincire katacakları yeni halkalar arıyor. Bu girişimlerin ortak amacı ise hem yurtiçinde, hem de yurtdışında dönere bir marka değeri katmak… Restoran işletmeciliği, son yıllardaki girişimcilik eko sisteminin en dinamik ve vazgeçilmez alanlarından birini oluşturuyor. Bu alanda büyük sermaye grupları da var, küçükler de… Dahası restoran çeşitliliği de son derece fazla. Kimi casual restoranlarla büyümeyi, kimisi ise basit ancak kolay algı yaratan bir konseptle fark yaratmayı tercih ediyor. Baydöner, ilk restoranını 2007 yılında açtı. Edirne’den Samsun’a, Azerbaycan’dan Irak’a kadar 81 restoran ile faaliyet gösteren Baydöner markası altında şu an 23 franchise şube bulunuyor. Franchise şube sayısını 33’e çıkarmayı hedefleyen şirket. Türkiye’de nüfusu 150 bini geçen tüm şehirlere franchise vermeyi planlıyor.

d2

Torun Sabancı Can Köseoğlu da bu yılın başlarında Esas Holding’ten ayrılarak kendi girişimi olan Döner Stop’u kurdu. Köseoğlu, yaptığı uzun araştırmalar sonucunda döner sektöründe karar kıldı. Şu anda üç şubeyle faaliyet gösteren Döner Stop için 100 milyon TL yatırım yapacaklarını ve 2015’te 15 şubeye ulaşacaklarını söylüyor. Şirket 2016 yılında ise yurtdışına açılmayı ve ilk şubesini Londra’da açmayı planlıyor. TAB Gıda da 20 şubeye ulaşan ‘Usta Dönerci’ markasını 100 şubeye ulaştıktan sonra yurtdışına açmayı hedefliyor. Dört yılda 31 şubeye ulaşan ‘Kasap Döner’ ise, yurtiçinde ve yurtdışında sadece döner satacağını; Moskova, Riyad ve New York’ta şube açmak için hazırlıklara başladıklarını söylüyor. Dönerde metrekare olarak çok büyük yerlere ihtiyaç duyulmuyor. Bu da hızlı bir büyümeyi beraberinde getiriyor. Her bölgede rahatlıkla uygulanabilir olması, herkese hitap eden, işletme ve yatırım yükü nispeten az olan ve en önemlisi kısa sürede büyüme potansiyeline sahip bir işletme olması da yatırımcıları bu alana yöneltiyor.

One Comment

YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.