- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Geleneksel Lezzet: Döner Kebap
“Döner Kebap” efsanesi 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi’nin Bursa’daki Kayhan semtindeki dükkânında başlamıştır. O dönemlerde kuzu bütün ve paralel şekilde odun ateşi üzerinde pişermiş. Bu durumda da kuzunun lezzetli parçaları eşit bir şekilde paylaşılamazmış. Bu durumun farkına varan İskender Efendi herkese adil bir paylaşım yapmak için çözüm yolları aramaya başlamış.
Ailesi de pişirme ustası olan İskender Efendi zaten uzman olduğu bir konuda biraz cesaretini de katarak yeni bir pişirme yöntemi bulur. Kuzu etini önce sinir ve kemiklerinden ayırıp dikey bir çubuğa kat kat yerleştirir. Dik olarak tasarlamış olduğu mangalın önünde döndürerek mangal kömüründe pişirir. En nihayetinde İskender Efendi tarafından herkesin büyük bir lezzetle yiyebildiği ve günümüzde de çok sevilen “döner kebap” ortaya çıkar. Kültürümüzün önemli bir parçası olan “döner kebap” günümüzde de İskenderoğlu ailesinin yeni kuşakları tarafından korunarak hem Türkiye hem de dünya çapında büyük bir ilgiyle tüketilmeye devam ediyor. Bu geleneksel lezzetin orijinal tarifi için bio’daki linke tıklamanız yeterli!
Malzemeler
Et döner için:
500g kuzu but
1 adet küçük boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Tırnak pide için:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
1 su bardağı rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
1 su bardağı sıcak su
½ çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Yoğurt
Hazırlanışı
1.Öncelikle et döner için derin bir kabın içine soğanı rendeleyin. Kekik ve karabiberi ekleyip harmanlayın. İnceltilmiş kuzu butlarını bu karışıma batırıp ağzı kapalı şekilde bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün bir streç filmin üzerine etleri üst üste dizin. Streç yardımı ile dört yanından düzeltip sıkıca sarın. Bu şekilde derin dondurucuda etler sertleşene kadar eğer mümkünse bir gece kadar bekletin.
2.Etleri pişirmeden yarım saat önce buzluktan çıkarın. Kullanacağını kadar eti ince dilimler halinde kesin. Yaprak dönerleri tereyağı ve Ayçiçek yağı eklediğiniz kızgın yapışmaz yüzeyli bir tavada harlı ateşte pişirin. Pişirirken pişirme süresini çok uzun tutmamaya özen gösterin. Etler suyunu salıp tekrar çektiğinde tuz katabilirsiniz.
3.Ttırnak pide için unun yarısını yoğurma kabına alın. Maya, tuz ve ılık suyu ekleyin. Un ilavesi yaparak yoğurun. Ele yapışmayana sert de olmayan bir hamur elde edince hamuru tezgâhın üzerine alın. Hamur özdeşleşene kadar yoğurmaya devam edin.
4.Kaç pide çıkarmak istediğinize göre hamuru 3-4 bezeye ayırın. Bezelerin üzerine bir örtü örtüp bir saat kadar mayalanmasını bekleyin. Ardından hamurları un yardımı ile elinizle bir santim olacak kadar inceltin. Hamurun üzerini parmaklarınızı bastırarak şekil verin.Pideleri önceden ısıtılmış 200° fırında 10-12 dakika kadar pişirin.
5.Ardından sos için bir tavada bir yemek kaşığı Ayçiçek yağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine salçaları ekleyip kavurun. Salçaların kokusu çıkınca bir su bardağı su ve rendelenmiş domatesi ekleyin. Pul biber ve tuzu da ilave edip sosu pişirin.
6.Son olarak fırını 50 dereceye getirip tabakları fırına koyun. Tabaklar ısınınca önce pideleri ardından sosun birazını üzerinde gezdirip etleri yerleştirin. Tabağın bir kenarına yoğurt koyun. Etlerin üzerine sos koyun, tereyağını da kızdırıp ekleyin. Dilerseniz iskenderin üstüne közlenmiş biber ve domates ekleyerek süsleyebilirsiniz.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...