- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Hamdım, fırında piştim, tadımı buldum!
Kızartma, ızgara, buğulama, haşlama gibi çeşitli balık pişirme yöntemleri olduğunu biliyoruz. Balık mutfağımızın en basit ve kullanışlı pişirme yöntemlerinden biri de fırında pişirme. İşte fırında balık pişirmenin püf noktaları…
Mutfağımızdaki ezberlerden söz ederiz ya! İşte bunlardan birisi de; pişirirken en az koktuğu ve evdeki malzemelerle hemen yapılabildiği için fırında pişirmektir. Çoğu zaman pişireceğimiz malzemeleri gereğinden fazla doldurur, yanlış ısı uygulayıp, fırınımızı ısıtmadan pişiririz. Piştiğini sandığımız zaman fırından alır, kıvam almış suyuna bandıra bandıra ama balığın suyunu kaçırtıp, lezzetini fakirleştirip afiyetle yeriz.
Aslında fırında pişirme; balığın yumuşayıp, lifli yapısının kırılmasını sağlayarak sindirilebilir hale getirir. Kolay bir pişirme yöntemidir. Zahmetsizdir. Balık fırında kuru ısı uygulanarak yemeğin içindeki sıvının buharlaşmasıyla pişer. Ancak deniz ürünleri pilavı, balıklı ekmek, makarna vs. gibi yiyecekler pişirilirken nemi artırmak için fırına su veya nem verilerek, yemeğin kalitesi artırılır. Çok çeşidi bulunan fırınlar; pasta, konvansiyonel, turbo, buhar enjektörlü olarak karşımıza çıkarlar. Fırının teknik özelliklerine göre pişirme süresinin de değişeceği unutulmamalıdır.
Balığın fırında en ideal pişme şekli; tepside, ısıya dayanıklı kâğıtta ya da tel ızgara üzerinde 160°C 250°C arasında, biraz yağla ya da yağsız olarak pişirilmesidir. İster beyaz ister siyah etli olsun, tüm balıklar bu yöntemle pişirilebilir. Fırında pişirmek yemeğin dokusunu ve şeklini koruduğu gibi lezzetini de geliştirir.
Fırında Pişirme Çeşitleri:
Balık, pişirilmeden önce marine edilerek, damak zevkine göre baharatla tatlandırılarak ya da balık suyu, süt, sirke, domates suyu, şarap gibi malzemeler eklenerek de pişirilebilir. Fırında pişirme de kendi içinde çeşitlilik gösterir
Derin Tepside (Fırın Kabı) Pişirme: Hazırlanan malzemenin açık ateşte pişen tencere yemeklerine göre daha az miktarda sıvı ilavesiyle fırında pişirilmesidir.
Kağıt Pişirme (En-Papilotte): Balığın, diğer malzemelerle birlikte yağlı kağıda sarılarak pişirilmesidir. İçine balık etinin yapısına göre zeytinyağı, balık suyu, limon suyu vb. koyulan kâğıt yanlarından kıvrılarak kapatılır, balığın kendi buğusunda pişmesi sağlanır. Tercihe göre kâğıdın içinde servis yapılabilir.
Fırın Tel Izgarasında Pişirme: Balık ısıyı üstten alarak tel ızgarada ızgara edilerek pişirilebilir. Normal ızgaradan farkı ise fırın ızgara ısıyı üstten alırken, normal ızgaranın alttan almasıdır. Balığın derili kısmı ısı almayan tarafa gelecek şekilde ızgara edilmelidir.
Güveçte Pişirme: Balığın metal tencere veya tepsi yerine toprak kap içinde pişirilmesidir. Balık mutfağında sıkça kullanılır. Güveçte pişirme yönteminde, balığın dışındaki malzemeler, özellikle de sebzeler, harç şeklinde balığın altına ve üstüne serilir.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...