Mahallenin kasabı

22 Ağustos 2014

“Kasabını ve berberini asla değiştirmemeli insan”
Kasap Muhittin-Eminönü
Muhittin Şenol

Yeni Cami önünde kuşlara yem atanlar, alışveriş yapanlar, vapura yetişmek için koşturanlar, fotoğraf çekenler, seyyar satıcılar, her yaştan her milletten insanlar, insanlar… İstanbul’un, ‘Tarihi Yarımada’ olarak bilinen kısmında yer alan Eminönü her mevsim kalabalıktır, cıvıl cıvıldır… Eminönü deyince ilk akla gelen yerlerden biri ise 1001 çeşit baharatı, yöresel yiyecekleri ve rengârenk hediyelik eşya satan dükkânları ile Yeni Cami Külliyesi’nin içindeki tarihi Mısır Çarşısı’dır. Tahmis ve Çiçek Pazarı sokakları ile Yeni Cami Caddesi boyunca devam eder. Tahmis Sokağa girince, Eminönü’nün, belki de İstanbul’un en eski kasaplarından biriyle karşılaşırsınız; Kasap Muhittin’le…

1957 yılından bu yana kasaplık yapıyor Muhittin Şenol. Erzincanlı. 1957’de İstanbul’a gelmiş ailesiyle birlikte ve gelir gelmez de Taksim’de bir kasap dükkânında başlamış mesleğe. Sonra askere gitmiş ve dönünce, kendi dükkânını açmış Eminönü’nde, 1964 senesinde. Yani tam 50 yıldır aynı adreste. Eski Eminönü’nü özlüyor Muhittin Usta, eski İstanbul’u da…”Eski İstanbul’dan en çok özlediğim şey terbiye. Beyoğlu’nda yere sigara izmariti atana ceza yazılırdı. Eminönü çok kalabalık olurdu 60’lı yıllarda. Nüfus azdı o zamanlar ama ona rağmen öyle kalabalık olurdu ki buralar, yürünmezdi sokaklarda. Eminönü’nü bitirdiler artık, en başta park sorunu var, insanlar gelemiyor. Tam 20 tane kasap dükkânı vardı, şimdi sadece 3 tane var. İnsanlar daha çok et yiyebiliyorlardı. Şimdi ise tavuk yiyorlar, en ucuz tavuk çünkü.”

Eski müşterileri hiç unutmamış Kasap Muhittin’i… 40-50 yıllık müşterileri var, hâlâ gelip etini ondan alan ve “Kasabımı bir de berberimi asla değiştirmem” diyen… Tam da şaşıracak oluyorken bu duruma yaşlıca bir hanım giriyor dükkâna. İstediği eti sipariş ediyor, hazırlanmasını beklerken, o da katılıyor sohbete. Ayşe Hanım, Kasap Muhittin’in çok eski müşterisi, yıllardır Suadiye’den Eminönü’ne geliyor et almaya.

“Eskiden dışarıda yemek diye bir şey yoktu” diyor Muhittin Usta, “Herkes evinde kendisi pişirirdi yemeğini. Ama şimdi üşeniyorlar, ya dışarıda yiyor ya da eve sipariş veriyorlar. Tencere kaynatan yok artık.” 72 yaşında olduğuna inanmak zor. Haftanın 6 günü, sabah 7’den akşam 8’e kadar dükkânda, işinin başında Muhittin Usta. “Ömrüm olduğu müddetçe de çalışacağım, sürdüreceğim bu mesleği.” diyor gururla. Geçmişe duyduğu özleme ve tüm sitemlerine rağmen…

Adres: Eminönü Tahmis Sok. (Mısır Çarşısı)

YORUM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.