- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Mevsiminde Beslenme Takvimi
Mevsiminde, taze ürünlerle beslenmek sağlıklı kalmanın ilk şartlarından. Toprağın ve denizin bize sunduğu tüm güzelliklerden en doğru biçimde yararlanmak için doğanın sesine kulak vermek gerek…
Balık ve deniz ürünleri
Istakoz
Hem tatlı hem tuzlu suların diplerinde yaşayan omurgasız deniz canlısı ıstakoz, mayıs ayında bolca avlanıyor. Boyutuna göre pişirme şekli de değişiyor ama genel olarak suda haşlama, ızgara ya da buğulama şeklinde pişiriliyor.
Pavurya
Eti yenilen iri bir yengeç türü olan pavurya da mayıs ayında en çok avlanan deniz canlılarından. Haşlama, ızgara ya da güveç yöntemiyle pişiriliyor.
Barbun
Mayıs ayı barbunun lezzetli dönemlerinden. Özellikle sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbunu daha makbul. Tavası, ızgarası, kâğıtta kebabı çok lezzetli oluyor.
Mezgit
Kılçıksız oluşu ve lezzetiyle ‘tavuk balığı’ olarak da bilinen mezgitin en lezzetli olduğu aylardan biri mayıs. Karadeniz ve Marmara’da bolca avlanan mezgitin temizlemesi de kolay. En lezzetli pişirme şekli ise tava ya da ızgara.
Kefal
İlkbaharda çok lezzetli olan kefali mayıs ayında tüketmezseniz sonbahara kadar beklemek zorunda kalırsınız. Buğulaması ve pilakisi çok lezzetli oluyor.
İskorpit
Zehirli oluşuyla dikkat çeken iskorpit balığının temizleme ve pişirme püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Lezzetiyle tam not alan bu sıra dışı balığın özellikle çorbası tercih ediliyor.
Sebze – meyve
Çilek
İlkbaharın en heyecanla beklenen meyvesi çileğin tam zamanı. Mis gibi kokusuyla başınızı döndüren bu kırmızı lezzet aynı zamanda bir C vitamini deposu. Tatlılara çok yakışıyor, reçeli enfes oluyor.
Enginar
Yüksek antioksidan kapasitesi ile sağlık deposu enginar bahar aylarıyla birlikte tezgâhlarda yerini aldı. Mayıs ayında bol bol tüketebileceğiniz enginarın zeytinyağlısı da salatası da çok lezzetli ve sağlıklı oluyor.
Bakla
Taze yaprakları salata olarak çiğ ve kavrularak yenilebiliyor, taze kabuklu bakla ve iç bakla yemeği olarak da tüketiliyor. İç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş taneler haşlanıp ezilerek, zeytinyağı ve dereotu ile hazırlanan fava ise Türk mutfağının en özel mezelerinden.
Ebegümeci
Genç yaprakları salatada yeşillik olarak kullanılıyor, soğanlı ve zeytinyağlı kavurması yapılıyor. Ebegümeciyi demleyerek bitki çayı olarak da tüketebilirsiniz.
Semizotu
Kıymalı ya da zeytinyağlı yemeği, yoğurtlu ya da limonlu salatası… Vitamin deposu, antioksidan kaynağı semizotu kilo vermek isteyenlerin de kurtarıcısı.
Rezene
Maydanozgiller grubuna ait şifalı bir bitki olan rezene pek çok vitamin ve mineral içeriyor. Özellikle çay olarak tüketilen rezene, et ve balık yemeklerine de çok yakışıyor.
Domates
Sera domatesini yılın 12 ayı bulabiliyoruz ama mis gibi kokusuyla tarla domatesinin yerini hiçbir şey tutmuyor. Mayıstan itibaren yaz aylarında, ülkemizde yetişen çeşit çeşit tarla domateslerinden tatmanın, yemekleri onlarla lezzetlendirmenin tam zamanı.
Yeşil erik
Yazın müjdecisi yeşil erik tam bir C vitamini ve lif deposu. Meyve olarak tüketilebileceği gibi reçeli ya da kompostosu yapılıyor, etli yemeklere ve kebaplara bile lezzet katıyor.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...