- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Somonun 10 Etkileyici Sağlık Faydası
Somon, gezegendeki en besleyici yiyeceklerden biridir.
Bu popüler yağlı balık, besinlerle yüklüdür ve çeşitli hastalıklar için risk faktörlerini azaltabilir. Aynı zamanda lezzetli, çok yönlü ve yaygın olarak bulunur.
İşte somonun şaşırtıcı 10 sağlık faydası…
- Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengin
Somon, uzun zincirli omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA’nın en iyi kaynaklarından biridir.
100 gram somon 2.3 gram uzun zincirli omega-3 yağ asidi içerir. EPA ve DHA, iltihaplanmayı azaltmak, kan basıncını düşürmek, kanser riskini azaltmak ve atardamarlarınızı kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirmek gibi çeşitli sağlık yararları ile kredilendirilmiştir
Ne kadar balık yemeniz gerektiğine gelince, haftada en az iki porsiyon somon tüketmek, omega-3 yağ asidi ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.
- Büyük Protein Kaynağı
Somon, yüksek kaliteli protein açısından zengindir. Omega-3 yağları gibi, protein de diyetinizden almanız gereken temel bir besindir. Son araştırmalar, optimal sağlık için her öğünün en az 20-30 gram yüksek kaliteli protein sağlaması gerektiğini bulmuştur. 100 gramlık bir somon porsiyonu 22-25 gram protein içerir.
Somon mükemmel bir B vitamini kaynağıdır. Bu vitaminler, yediğiniz gıdayı enerjiye dönüştürmek, DNA oluşturmak ve onarmak ve kalp hastalığına yol açabilecek iltihabı azaltmak dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok önemli süreçte yer alır.
Araştırmalar, tüm B vitaminlerinin beyninizin ve sinir sisteminizin optimal işleyişini sürdürmek için birlikte çalıştığını göstermiştir.
- İyi Potasyum Kaynağı
Somon potasyumda oldukça yüksektir. Potasyum kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Ayrıca inme riskinizi de azaltır.
100 gram somon, kan basıncını kontrol etmeye ve aşırı sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olan günlük potasyum ihtiyacının %11-18’ini karşılar.
- Selenyum Yüklü
Selenyum toprakta ve bazı gıdalarda bulunan bir mineraldir.
Bir eser mineral olarak kabul edilir, yani vücudunuzun sadece küçük miktarlarda ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, diyetinizde yeterince selenyum almak önemlidir. 100 gram somon, selenyumun günlük ihtiyacının %59-67’sini sağlar.
- Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Düzenli olarak somon yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu, büyük ölçüde somonun kandaki omega-3’leri artırma yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Birçok insanın kanında omega-3’lerle ilgili olarak çok fazla omega-6 yağ asidi bulunur.
Araştırmalar , bu iki yağ asidinin dengesi bozulduğunda kalp hastalığı riskinin arttığını gösteriyor.
Sağlıklı erkek ve kadınlar üzerinde yapılan dört haftalık bir çalışmada, haftada iki porsiyon somonu tüketmek, kandaki omega-3 düzeylerini %8-9 oranında artırmış ve omega-6 düzeylerini düşürmüştür.
Ayrıca, somon ve diğer yağlı balıkları tüketmenin, balık yağı takviyelerinden daha fazla trigliseritleri düşürdüğü ve omega-3 yağ düzeylerini yükselttiği bulunmuştur.
- Kilo Kontrolüne Fayda Sağlayabilir
Somonu sık sık tüketmek kilo vermenize ve onu uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Diğer yüksek proteinli gıdalar gibi, iştahı kontrol eden ve tok hissetmenizi sağlayan hormonları düzenlemeye yardımcı olur.
Ayrıca somon gibi protein açısından zengin yiyecekleri yedikten sonra metabolizma hızınız diğer yiyeceklere göre daha fazla artar.
Araştırmalar, somon ve diğer yağlı balıklardaki omega-3 yağlarının kilo kaybını teşvik edebileceğini ve aşırı kilolu bireylerde göbek yağını azaltabileceğini düşündürmektedir.
- Enflamasyonla Mücadeleye Yardımcı Olabilir
Somon, iltihaplanmaya karşı güçlü bir silahtır.
Birçok uzman, inflamasyonun kalp hastalığı, diyabet ve kanser dahil olmak üzere çoğu kronik hastalığın temel nedeni olduğuna inanmaktadır. Birkaç çalışma, daha fazla somon yemenin, bu ve diğer hastalıklar için risk altındaki kişilerde iltihaplanma belirteçlerini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur.
- Beyin Sağlığını Korur
Giderek artan sayıda çalışma, diyetinize somonu dahil etmenin beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Hem yağlı balık hem de balık yağının depresif semptomları azalttığı, hamilelik sırasında fetal beyin sağlığını koruduğu, kaygıyı azalttığı, yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlattığı ve bunama riskini azalttığı bulunmuştur.
65 yaş ve üstü kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, haftada en az iki kez yağlı balık tüketmek, haftada bir kereden daha az yağlı balık tüketmeye göre yaşa bağlı hafıza sorunlarında %13 daha yavaş bir düşüşle ilişkilendirildi.
Başka bir çalışmada, düzenli olarak yağlı balık tüketen normal beyin fonksiyonuna sahip kişilerin beyinlerinde daha fazla gri madde olduğu bulundu. Araştırmacılar, bunun daha sonraki yaşamlarında hafıza sorunları riskini azaltabileceğini kaydetti.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...