- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Yeteri kadar et ve balık tüketmeliyiz
Protein insan vücudu için yaşamsal bir ihtiyaç. Eksikliği ise pek çok ciddi hastalığa yol açabiliyor. Kırmızı et, beyaz et ve balığın yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Baydur, proteinin faydaları ve eksikliği durumunda ortaya çıkan hastalıklar hakkında bilgi verdi…
PROTEİN NEDİR?
Proteinler, vücudun en küçük yapı taşı olan hücrelerin ana maddesidir.
PROTEİN EKSİKLİĞİNDE NE TÜR SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR?
Protein eksikliği olan kişilerde çabuk yorulma, durgunluk gibi belirtiler görülmeye başlar. Daha ileriki dönemlerde ise kansızlık, hastalıklara karşı direncin azalması, kan basıncının düşmesi, diş eti hastalıkları, göz bozuklukları ve siroz gibi belirtiler görülebilir. Bununla birlikte, fazla protein almak da vücut, özellikle de karaciğer için zararlıdır.
GÜNLÜK NE KADAR PROTEİN TÜKETMELİYİZ?
Normalde 18 yaşın üzerindeki herkesin ortalama protein ihtiyacı gram bazında kilosunun 0.8 ile çarpımıdır. Örnek: 60 kg ağırlığında birisinin günlük protein ihtiyacı 60 x 0.8 = 48 gramdır. Fakat tabii ki bu ihtiyaç, yapılan spora göre değişir.
Et, beslenme açısından hayvansal kökenli besin maddeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Her şeyden önce, önemli bir protein kaynağıdır. Bunun dışında et; lipitleri, mineral maddeleri ve vitaminleri (A ve B kompleks) önemli oranda içerir. Protein; sudan sonra, vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklardan korunması için gerekli olan en önemli besin maddesidir. Çünkü her canlı mutlaka protein içerir. Protein organizmanın su dengesini, asit-baz dengesini kontrol ederken, hormonların oluşumuna da yardım eder. Diğer önemli bir görevi de hemoglobin yapımını sağlamaktır. Hemoglobin, hücrelere oksijen götürüp karbondioksiti alan kan proteinidir.
Et proteini, biyolojik değeri yüksek olan bir proteindir. Ette bulunan proteinlerin kaliteli olmasının sebebi, insan beslenmesi için gerekli olan eksojen-aminoasitlerin hepsini yapısında bulundurmasıdır. Bu proteinlerin vücutta emilimi yüzde 97 – 98’dir. Yani vücutta neredeyse tamamı kullanılır. İnsan, bitkisel proteinlerle günlük alınması gereken proteini almış olsa bile bu durum, vücudun protein ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez. Çünkü bitkisel proteinler, eksojen-aminoasitleri bakımından daha fakirdir. Ette bulunan aminoasitler ve miktarları bütün hayvan cinslerinin etlerinde hemen hemen aynıdır.
PROTEİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Kanda oksijenin taşınmasından sorumlu hemoglobinden, savunma mekanizmasının temelini oluşturan antikorlara; saç ve tırnaklarımızı oluşturan keratinden, şeker alımını düzenleyen insüline kadar, pek çok fonksiyonu icra eden, proteinler canlılığın olmazsa olmazıdır. Aminoasitlerin birleşmesinden oluşan proteinler, doku ve organların yapım ve onarımının yanında, özellikle çocuklarda, büyüme ve gelişme için çok önemlidir. Doğada bilinen 22 amino asitten 8’i vücutta üretilemediği için dışarıdan besinler yoluyla alınmaları gerekir. Ayrıca, vücudumuzda protein depo edilemez. Bu nedenle düzenli olarak alınmalıdır. Eğer vücuda yeterli protein alınmazsa, protein eksikliği nedeniyle pek çok hayati fonksiyon sekteye uğrar, hücreler yenilenemediği için yaralar geç iyileşir ve birçok enzim yapılamaz.
Genelde protein, kırmızı ve beyaz ette, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Pişmiş etteki protein miktarı yüzde 15 ila yüzde 40 arasındadır. Proteinlerin yapabileceği kalori en fazla yüzde 10-15’dir. Vücuttaki amino asitler parçalanır ve yenilerine dönüşür. Protein akışı gerçekleşir. Uzun vadede protein diyeti yapılamaz aksi halde ağır hastalıklara yol açabilir.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...