Bunları biliyor muydunuz?

28 Mayıs 2020

Pişirdiğiniz yahni sertse ve kıvamı yerinde değilse ne yapmalı?

Biraz daha sıvı ekleyerek pişirme süresini uzatabilirsiniz. Örneğin etleri daha uzun pişirdiğinizde sinirler ve lifler kırılır, etler daha yumuşak olur. Ancak tencerede yeterince sıvı yoksa biraz su ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Yemeğin içinde sebzeler varsa, oluklu bir kaşık ile onları bir tabağa alın ki aşırı pişmelerini önlemeniz mümkün olsun. Eğer yemeğin kıvamı yerinde değilse, bir yemek kaşığı unu, bir yemek kaşığı su ile karıştırın ve üzerine bir kupa et suyu ekleyin. Bu karışımı yahniye ilave edin. İyice karıştırın ve kıvamı yakalayana kadar yahniyi ısıtın.

Osmanlı kadın dergilerinde sığır eti

‘Osmanlı Hanımları Mutfakta’ adlı kitapta sığır eti ile ilgili şu bilgiler yer alıyor: İyi sığır eti pek kırmızı ve gevşekçe olup iç yağı da beyaz olur. Sığır iyi beslenmişse yahut ihtiyar veya pek işlek olursa eti koyu kırmızı ve iç yağı sert ve bir takım tel ve zarları havi olur. Et iyi olursa, iki parmak arasında sıkıldıkta, derhal kabarıp yeri belli olmaz, yavaş yavaş kabarıp yeri belli kalırsa veyahut hiç kabarmazsa o etin fena olduğu anlaşılır. Sığır eti her mevsimde yenirse de kışın daha iyidir.

Tajin nedir?

Tajin ismini, Fas’ta bulunan kilden yapılmış bir çömlekten alıyor. Faslılar bu çömleklerde, odun ateşi üzerinde lezzetli güveçler pişirirlermiş. Ancak günümüzde artık bu çömlekler kullanılmıyor. Onun yerine, büyük paslanmaz çelikten yapılmış güveçler kullanılıyor. Tajin, hem günlük olarak tüketebileceğiniz hem de özel günlerde misafirlerinize çıkarabileceğiniz çok lezzetli bir yemek türü. Tajin yaparken kuzu küreği eti, kayısı ve kuru erik , tatlandırmak için de bal, tarçın ve zencefil gibi gıdalar tercih ediliyor. Bir başka seçenek de tuzlu, ekşi limon turşusu ve yeşil zeytinlerin ön plana çıktığı domatesli, zeytinli ve limon turşulu tavuk tajin.

Izgaraların bakımı nasıl olmalı?

Düzenli bakım gören ızgaralar yıllarca verimli ve temiz bir şekilde pişirebilir. Kullandıktan sonra ızgara hâlâ sıcakken üzerine yapışmış kalıntıları uzun saplı ızgara fırçasıyla kazıyın. Izgaranın kapağını kapatıp sönen kömürün ya da gaz alevinin kalan tortuyu yakıp kül etmesini bekleyin. Kömürlü ızgaralarda külün birikmesine izin vermeyip kömür konan hazneyi sık sık temizleyin. Haznedeki küller tamamen soğuyunca çıkarıp alev almayan bir kaba boşaltın. Izgarayı yeni aldıysanız kullanmadan önce kullanma kılavuzunu okuyun. Düzenli olarak, tavsiye edilen şekilde temizleyin.

15’inci yüzyılda saray mutfağındaki balık yemekleri

Muhammed bin Mahmud Şirvani’nin 15’inci yüzyıla ait yemek kitabında şu balık yemekleri bulunuyor: Balık kavurması, balık sıkbacı, sirkeli balık, tuzlu taze yayınbalığı, sirkeli ve tahinli kuru balık kavurması, sade kuru balık kavurması, kişnişli kuru balık kavurması, sirkeli ve hardallı kuru balık kavurması, tarih balığı maklubesi ve müferreke.

YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.