- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
İlaç gibi yemekler
Osmanlı mutfağında ilaç niyetine tüketilen pek çok faydalı yemek vardı. Damak tadından ödün vermeden sağlıklı beslenmek hatta bazı hastalıkları önlemek ve tedavi etmek mümkündü.
Yazı: MEHMET YAŞİN
Fotoğraflar: ALTAN AYKAN
Mutaccan
Faydaları: Ciğerdeki bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelen güçsüzlüklere, siroza, kalp sıkışmasına, mide rahatsızlıklarına, iştahsızlığa son derece uygundur. Ayrıca yiyecekleri sindirdiği için iştahı da açar.
Altı aylık oğlak kesilir, haşlanır, kılları ayıklanır, iyice yıkandıktan sonra eklem yerlerinden parçalanarak çömleğe konur. Üzerine gerektiği kadar sirke eklenerek kaynatılır. Et piştikten sonra sirkeden çıkarılıp, süzülür. Etler ayrı bir kapta, üstüne dövülmüş kuru kişniş, kimyon ve tarçın eklenerek, susam yağında kızarıncaya kadar kavrulur. Tepsiye alınır, üstüne biraz dövülmüş kuru kişniş, tarçın ekilip, taze limon suyu sıkılarak yenir.
Çorba Aşı
Faydaları: Beyni, kalbi, ciğeri, sinirleri ve böbreği güçlendirir. Mide pekliğini giderir. Yüzü güzelleştirir, kalpten zehirli yiyeceklerin zehirini atar.
Kuyruk ufak ufak doğranır, eritilir, kıkırdağı giderilir ve üzerine adete uygun şekilde doğranmış et bırakılır. Et kızarıncaya kadar kavrulur. Biraz tuz, gerektiği kadar su, yarım
avuç kabuğu soyulmuş nohut, biraz dövülmüş tarçın, bir tutam kuru dereotu eklenir. Kaynatılır, et piştikten sonra üzerine biraz dövülmüş kuru kişniş, zencefil ve biber konur. Biraz daha kaynadıktan sonra iki, üç kere yıkanmış bir miktar pirinç çömleğe bırakılır. Pirinç pişinceye kadar kaynatılır. Ateş söndürülür. Üzerine biraz dövülmüş kimyon ve tarçın eklenir.
Erişte Aşı
Faydaları: Gözün nurunu artırır, nezleye karşı çok faydalıdır. Sıcaktan başı ağrıyanlara, melankoliye, sindirim zorluğu çekenlere, yüzlerinde sivilce olanlara son derece iyi gelen bir yemektir.
Yağlı et kuşbaşı doğranıp çömleğe bırakılır. Üzerine gerektiği kadar sıcak su konup kaynatılır. Üzerine biraz tarçın, bir tutam tuz, bir avuç kabuğu soyulmuş nohut, nohutun yarısı kadar kırık mercimek eklenir. Et ve malzemeler pişinceye kadar kaynatılır. Daha sonra dilendiği kadar erişte eklenir. Erişteler pişince ateş söndürülür.
Kebise
Faydaları: Bedeni güçlendirir. Yüreğe ferahlık verir, bel ağrısını giderir, kemikleri güçlendirir, ağrıları dindirir. Basur olanlara, safralarında illet olanlara ve göğsünde sertlik olanlara son derece uygundur.
Kuşbaşı doğranmış gerektiği kadar et çömleğe konur. Üzerine yarım avuç kabuğu çıkmış ve dövülmüş buğday, gerektiği kadar tuz, tarçın, kuru kişniş, kimyon, mastika, biraz dereotu ve gereğince sıcak su konur. Ete birkaç tane de kuzu paçası konur ve çömleğin ağzı kapatılır. Akşamdan sabaha kadar sıcak tandırda bekletilir. Tarçın ve kimyon ekleyerek yenir.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...