- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Michelin zehirler mi?
Şubat ayında İspanya’nın Valensiya kentindeki Michelin yıldızlı RiFF Restaurant’ta 135 Euro’luk tadım menüsünden yiyen bir kadın hayatını kaybetti. Restoranda yemek yiyen 28 kişide daha gıda zehirlenmesi belirtileri görüldü. Bu talihsiz olayların yaşandığı yerin Michelin yıldızlı bir restoran olması pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi…
Yemekle uğraşmak, mutfağı yönetmek, şef olmak zor iştir. Tutku ve çok çalışmanın yanı sıra inanılmaz bir hijyen, yemek bilgisi ve dikkat gerektirir. Peki başarılı bir şef olmak için sadece eğitim almış veya yıllardır iyi restoranlarda çalışmış olmak yeterli mi? Her şeyi kontrol edebilmek mümkün mü?
Tedbiri elden bırakmamak ve her şeyi kontrol etmek elbette mümkün ama her şef ne kadar başarılı olursa olsun öngöremeyeceği ya da önüne geçemeyeceği durumlarla karşılaşabilir. Peki böyle durumlar yaşandığında yapılması gereken nedir? Restoranı kapatmak mı? Kendinizden şüphe duymak mı? Bunu yaşamadan bilemeyiz…
Gastronomi gündemini takip edenler tüm bunları neden anlattığımızı az çok tahmin etmiştir. 16 Şubat Cumartesi günü, Maria Jesus Fernandez Calvo adındaki bir kadın, eşinin doğum gününü kutlamak için, 12 yaşındaki oğlu ve eşiyle birlikte, İspanya’daki bir Michelin yıldızlı RiFF adlı restorana gitti. 135 Euro’luk tadım menüsü seçimi yapmışlardı. Yemek yedikten 16 saat sonra Maria Jesus Fernandez Calvo kusma ve ishal nöbetleri geçirmeye başladı. Hastaneye kaldırılmak üzere ambulans çağrıldı ama 17 Şubat Pazar sabahı ambulans ekibinin tüm müdahalelerine rağmen ne yazık ki hayatını kaybetti.
Sorumlu morel mantarı mı?
Olay sonrası, zehirlenmeye içinde pirinç ve mantar bulunan yemekteki mantarın yol açtığı iddia edildi. Ama aynı yemekten eşi ve çocukları de yemişti. Peki onlara ne oldu? Onlar da aynı şekilde ishal ve kusma rahatsızlığı nedeniyle tedavi altına alındılar. Eğer sadece kendisine bir şey olsaydı, bu olay ‘alerjik bir reaksiyon’ veya ‘istisna bir durum’ şeklinde yorumlanabilirdi belki. Ancak restoranda yemek yiyen 28 kişide daha gıda zehirlenmesi belirtileri görüldü.
İspanya bölgesel sağlık sorumlusu Ana Barceló, ilk incelemeler sonucu restoranın ‘normal’ olduğunu belirterek, “Analitik testler yiyecek malzemeleri üzerine uygulanmayacak. Otopsi sonucunu bekleyip ‘Kadın yiyecek nedeniyle mi, mevcut bir rahatsızlık nedeniyle mi hayatını kaybetti’ sorusu netleştikten sonra karar vermek zorundayız” şeklinde bir açıklama yaptı. İlk araştırmalar ve denetimler sonucu restoranın sıhhi düzenlemelere uygun olduğu tespit edildi.
Zehirlenme olayının yaşandığı Michelin yıldızlı restoran RiFF’te 13 – 16 Şubat tarihleri arasında yemek yiyen 100’den fazla kişi ile enfeksiyon aracını denemek ve bulmak için görüşüldü. Analiz edilmek üzere Ulusal Toksikoloji Enstitüsü’ne gıda örnekleri gönderildi.
Tartışmalar devam ediyor
Peki tüm bu olaylar yaşanırken restoran cephesinde neler oluyordu? RiFF’in şefi ve sahibi Bernd H. Knöller, müşterisinin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, çok üzgün olduğunu belirterek, sağlık departmanıyla işbirliği yaptığını doğruladı ve mümkün olan en kısa sürede gerçeklerin ortaya çıkmasını umduğunu belirtti. Ünlü şef, Sağlık Bakanlığı soruşturması bitip sonuçlar belli olana kadar restoranı kapatma kararı aldı. Sonuçlar olumsuz çıkarsa Knöller’in kariyeri bitecek, piyasada iş bulması imkânsız hale gelecekti.
Bu zehirlenme olayı medyanın da gündemini oldukça meşgul etti. İspanyol medyasında bu talihsiz olaydan Çin’den satın alınan mantarların sorumlu olabileceğine dair haberler çıktı. Bu iddialara yanıt olarak Knöller, morel mantarlarının Çin’den değil, İspanya’nın León şehrinde yetkili ve çok güvendiği bir tedarikçiden satın alındığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Ayrıca tedarikçinin bize gönderdiği ürünle birlikte gelen teknik şartnameler de kanıt niteliğindedir. İspanya’da bulunabilecek başka bir ülkeden ithal edilen ürünler, RiFF’nin felsefesinin veya politikasının bir parçası değildir. Hafif zehirlenme vakalarıyla ilgili olarak, sağlık yetkililerinin şimdilik bir sebep bulamadıklarını da eklemek istiyorum. Morel mi, yoksa başka bir ürün mü olduğunu bilmiyoruz.”
Restoran tekrar açıldı
Tartışmalar sosyal medyada da devam etti. Şef Knöller, Twitter hesabından şunları yazdı: “Restoran iki sağlık muayenesinden geçti. İkincisi ve en son ikisi, bizden gelen talep sonucu yapıldı. Yüzde 100 emin olmak istedim (hiçbir restoranın yüzde 100 güvenliğini kesinlikle garanti edemediğini fark etsem de). Sağlık yetkilileri, ilk incelemeden bu yana, restoranın kapalı kalması için hiçbir neden olmadığına dair bizi bilgilendirdi ve yasal olarak güvence altına aldı.”
Knöller, restoranla ilgili tüm hususlar için kritik bir kontrol noktası protokolü koyduğunu, Maria Jesus Fernandez’in ölümünün restoranla doğrudan bağlantısı olmadığını, soruşturmanın halen devam ettiğini ve konuyla ilgili elinden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bu açıklamanın ardından da restoran kapılarını açtı.
Soruşturma henüz tamamlanmadığından sonuç ne olacak bilmiyoruz ama şu soru ister istemez herkesin aklını kurcalıyor: Michelin yıldızlı bir restoranda bir zehirlenme vakasının yaşanması normal mi?
İspanya’nın Valensiya şehrinde yer alan RiFF, 2001 yılının eylül ayında kapılarını açmış ve 2009 yılında Michelin yıldızına sahip olmuştu.
Yazı: Şef Doğuş Şahin
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...