- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Farklı coğrafya ve farklı kültürlerin sentezi Osmanlı mutfağı
Roma’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı’ya ve günümüz Türkiye Cumhuriyeti’ne gelene değin geçen zaman sürecinde ülkelerin mutfakları nasıldı? Farklı coğrafyanın ve farklı kültürlerin insanları, birbirlerini nasıl etkilediler? Bu etkileşimler mutfaklara nasıl yansıdı? Antik Yunan ve Roma gastronomi geleneğinin gelişmiş hali olan Bizans mutfağı ve Bizans’ın bu rafine damak tadı Osmanlı sarayını nasıl etkiledi…
Bu soruların yanıtlarını geniş biçimde ele aldığımız ‘Osmanlı mutfağı’ sayfalarında bulabilirsiniz.
Sofralara baktığımızda; Romalılar’ın görkemli sofralarına ve davetlerine karşın, Bizans imparatorları ve Osmanlı padişahlarının genellikle yemeklerini yalnız yediklerini görüyoruz…
Üç kıtaya yayılmış ve 19. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın ortalarına kadar devam eden Osmanlı’da, coğrafya, göç ve mübadele dalgaları ile zenginleşen mutfağın, Türk mutfağını da zenginleştirdiğini görmekteyiz.
Asya’dan kaynaklanan et yeme alışkanlığı Osmanlı’da yok olmamış. Akdeniz’i bir göl haline getirmesine karşın Akdeniz türü beslenme tarzı Osmanlı mutfağında yer bulabilmiş mi?
Osmanlı mutfağında sofra, yemek kültürü, yenilen yemekler ve tarifleri gibi birçok bilgiyi de bu sayfalarda bulacaksınız.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. İlkay Gök, önemli Osmanlı yemeklerinin besin değerlerini ölçümledi ve Osmanlı mutfağının ‘Yenilebilir Felsefesi’ni araştırdı.
Dergi sayfalarında ayrıca;
Türkiye’de Kobe bifteğini nadir olarak bulabileceğiniz yerlerden birisi ‘Beeves Butcher and Steak House’un sahibi Sidar Budak ile Kobe bifteği üzerine yapılan röportajı, Ayşegül S. Kesimoğlu’nun ‘Lezzet Turu’nda, San Sebastian’ı ve doyumsuz deniz mahsullerini, Yard. Doç. Dr. İlkay Gök’ten yöresel yemeklerin tarihçesi ve Elazığ mutfağını, ‘Balıkta Köri, Garam Masala Tamam da, ya Tarhana?’… Süleyman Dilsiz’den hem tarhana hem de balık işleme teknikleri ile ızgara yapmanın inceliklerini, Reha Tartıcı’dan günümüzün popüler mezeleri ara sıcakları ‘Sıradışı Balık Mezeleri’nde, Pelin Bilgiç’ten kokteyllerin vazgeçilmezi ‘finger food’ları bulacaksınız… Hepsi de sizler için araştırdı ve yazdılar.
Ve ünlü şefler… Sizin de rahatlıkla yapabileceğiniz ‘Favori Yemekleri’ni yaptılar ve tarif ettiler.
Ekimde tekrar görüşmek dileği ile..
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...