Hoş geldin balık

27 Ekim 2014

Evet, Mehmet Yaşin yazısına böyle başlıyor ve devam ediyor, “Balık mevsiminde mümkün olduğunca İstanbul’da bulunmaya dikkat ederim. Gezilerimi türlü bahanelerle ertelerim. Sanki ben olmazsam Boğaz’dan balık geçmezmiş gibi… Aslında balık mevsiminin açılışından sade vatandaşın pek haberi olmaz. Balıkçılar renkli ağlarının önünde gazetecilere bir-iki poz verir. Haberin üzerine ‘Rasgele’ diye başlık atılır, ‘Bu yıl bol balık yiyeceğiz’ diye her yılki temenniler sıralanır, hepsi o kadar.

Halbuki ben bu açılışın oldukça tantanalı olmasını dilerim. Bütün dünyanın katılacağı şenlikler hayal ederim. Boğaz’ın bayram yerine dönmesini isterim. Dünya Tiyatrolar Günü’nde tüm tiyatroların ücretsiz oyun sergilediği gibi, tüm balık restoranlarının bedavaya yakın fiyatlarla müşterilerini ağırlamasını arzu ederim. Hatta o gün ‘bol balık’ dileği ile Boğaz’ın serin sularına çiçekler atılmasını isterim. Hatta daha ileri gidip ‘Balıkçı Güzeli’ seçilmesini de öneririm. Aslında bu önerimin ilham kaynağının, Reşat Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nde okuduğum bir madde olduğunu itiraf etmem gerekir. ‘Balıkçı Güzeli’ maddesinde Koçu şunları yazmaktadır: ‘Balıkçı, gece ve gündüz, yaz ve kış deniz üstünde, hayatın en çetin mihnet ve meşakkatlerine göğüs geren bir kahraman tipidir. Boyu, posu ve yüz çizgileriyle erkek güzeli bir nevcihan balıkçı, güneşin, acı deniz suyunun ve sert rüzgârların tavladığı, kızıl bakır derili bir şehbaz ve şehlevenddir.’ diyor. Biz de palamutları, lüferleri, levrekleri, sardalyaları, hamsileriyle ve daha niceleriyle hoş geldin balık diyelim…”

Moleküler mutfak ve moleküler gastronomi nedir? Çoğu zaman birbirleri ile de karıştırılan bu kavramlar ne anlama gelmektedir?

Pişirme esnasında yiyeceklerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimleri bilimsel olarak inceleyen yani yemeğin bilimsel araştırmasını yapan moleküler gastronomi ile aşçının laboratuvar aletlerini ve gıda endüstrisindeki kimyasalları kullanarak hazırladığı yemekler yani bilimsel teknikler kullanılarak yapılan yemekler ise moleküler mutfak olarak adlandırılıyor. Yard. Doç. Dr. İlkay Gök’ün araştırmasını, moleküler mutfak ve moleküler gastronomi sayfalarında bulacaksınız…

Anthony Bourdain’dan profesyoneller gibi yemek yapma yolları, Ayşegül Kesimoğlu’ndan Alba yemek festivali, Servet Kavasoğlu’ndan fugu balığı, Süleyman Dilsiz’den mevsim balıkları, Meksika mutfağı ve şeflerin favori yemek tarifleri zevkle okuyacağınız diğer konular…

Aralık ayında tekrar görüşmek dileği ile…

YORUM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.