Balığın bilinmeyen yönleri

26 Mart 2021

Eğer çok çeşitli ve farklı lezzetlerin arayışındaysanız, denize bakmayı deneyin. Denizin altında yaşayan hayvanların sayısı karadaki memelilerin 5 katı. Üstelik pek çoğu da inanılmaz lezzetli ve besleyici.

Balığın en bol olduğu zamanlardayız. Kış aylarında mevsim balıkları iyice yağlanıyor, hem lezzetleri hem faydaları artıyor. Sahip olduğu protein ve diğer besin değerleriyle birlikte düşük doymuş yağ seviyesine sahip balık, en yararlı besinlerden biri. Uzmanlar sağlığımız için haftada en az iki kez balık tüketmemiz gerektiğini söylüyor.

Hassas yapısı ve ince lezzet profili ile balık, dikkatli pişirilmesi gereken bir yiyecek. Karada bulunan hayvanlara ait etler gibi balıklar da bağ dokusu, kas ve yağlardan oluşsa da yapıları biraz daha farklı.

Balık eti genellikle hızlı hareket etebilmesini ve soğuk deniz veya nehirlerde yaşayabilmesini sağlayan kaslardan oluşuyor. Bu, balık etinin kara hayvanlarına göre daha düşük ısıda pişmesine sebep oluyor.

Balık, benzer sebeplerden (balıkta kas sindiren enzimlerin okyanus derecesinde, yaklaşık 5 derece, gelişmesi) et kadar uzun süre buzdolabında tutulmamalı. Balığı buz dolu (0 derece) bir saklama kabına koyarsanız, bu enzimler yavaşlıyor ve böylece balığın dayanma süresi artıyor.

Balık hangi bölümlerden oluşur?

Kafa: Çoğunlukla kemik ve bağ dokularından oluşuyor. Balık kafası stoklara ve yahnilere lezzet katıyor.

Gözler: Parlak, temiz ve dışarıya doğru çıkık gözler balığın taze olduğunun göstergesi. Eğer gözler matlaşmışsa balık taze değildir. Gözler yenilebiliyor ve bazı mutfaklarda değer gören bir kısım olarak kabul ediliyor.

Solungaçlar: Bu değişik görünümlü yüzgeçler balıkların sudayken oksijen alabilmelerini sağlıyor. Yüksek kan basıncına bağlı olarak kırmızı bir katmanı bulunuyor ve bunların tadı acı olduğundan temizlenmesi gerekiyor.

Fileto: Balığın vücudunun iki tarafının kesilmesi ve omurganın çıkarılması sonucu ortaya çıkan et, aynı zamanda balıkta en çok etin bulunduğu bölge.

Balık bifteği: Genellikle büyük yuvarlak balıkların bütününün kesiminden elde edilen omurga ve mide boşluğunu içeren kısım.

Pullar: Koruma amaçlı her bir pul kemiğe benzer kolajen içeren bir maddeden oluşuyor. Çok küçük olmadıkları takdirde genellikle yenilmiyor ve temizleniyor.

Balığını tanı

Protein açısından zengin balığınızı yağlı veya yağsız olmasına göre nasıl pişireceğiniz önemli. Somon gibi çok yağlı bir balığı pişirmek için birçok teknik kullanılırken, daha yağsız ve hassas bir balık olan alabalığı pişirmenin daha farklı yolları var.

-Yağlı balıklar-

Somon: Yağ oranı yüksek, protein oranı orta.  Bol etli bir balık olan somon farklı birçok yolla pişirilebiliyor. Deniz somonunun yapısı çiftlik somonuna göre daha sert oluyor.

Uskumru: Yağ oranı yüksek, protein oranı orta. Kremsi, tuzlu bir tadı olan bu küçük balık, bütün olarak barbekü veya ızgarada pişirilebiliyor. Beklerken buz içinde tutmak gerekiyor, çabuk bozulabiliyor.

Ton balığı: Sıcakkanlı aktif bir etobur olan ton balığı yoğun bir tada sahip. Pişirirken çabucak kuruduğundan kalın dilimler halinde hızlı bir şekilde pişirme gerçekleştirilmeli. Böylece ipeksi yapısı korunabiliyor.

Alabalık: Yağ oranı orta, protein oranı yüksek, kendine has lezzeti olan bir balık. Hassas şekilde pişirilmesi gereken alabalık en iyi buharda pişiyor.

-Beyaz Balıklar-

Morina balığı: Bu balıkta sadece 0.3 oranında yağ bulunuyor. Kurumaması için dikkatli pişirilmeli ve yanında yağ içeren yan ürünlerle servis edilerek sululuk oranı elde edilmeli.

Mezgit: Yağ oranı yine düşük olan mezgit, yüzde 80’e kadar ulaşan yüksek su seviyesine sahip. Bu nedenle pişirmek gerekiyor çünkü çabuk dağılabiliyor. Poşe veya fırında pişirme öneriliyor.

Keler balığı: Büyük kafası olan bu balığın kızartması veya tavada ızgarası en lezzetli hali. Balığın kafasının ayrılması gerekiyor.

Levrek: En popüler balıklardan biri olan levrek birçok şekilde pişirilebiliyor ve hafif tatlımsı eti ile her türlü lezzetli oluyor. Fırında, ızgarada veya tavada pişirebilirsiniz.

YORUM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.