- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
Yazı: Gülhan Kaya
Meze mi yemeğe eşlik eder, yoksa yemek mi mezeye? Bu soruya yanıtınız ne olursa olsun, mezelerin mutfak kültürümüzdeki yeri doldurulamaz. Dünden bugüne topikten kalamar dolmasına, çirozdan lakerdaya sohbetle, muhabbetle, kahkahalarla şenlenen kalabalık sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyorlar…
Selanikli bir ailenin tek çocuğu olan babaannemin annesi, göç zamanı (mübadele) yollarda, çayırlarda, tarlalarda rastladıkları otlarla yemekler, çorbalar ve ekmekler yaparmış ‘kabile’sini besleyebilmek için. Babaannem Antik Şehriban Hanım da annesinden öğrendiği tüm lezzetleri mutfağında bize pişirirdi. Hatta yemekle sohbet ederdi. Bahar mevsimi geldiğinde ot toplama önlüğü vardı. Önlüğünü beline kuşanır; bahçelerden, dağlardan yabani otlar (ebegümeci, ısırgan otu, kaldirik otu yani hodan, hindiba, gelincik vb.) toplardı ve bu yabani otlardan ot kavurmaları, salatalar, börekler, pilavlar yapardı. Babaannemin mutfağında beni ve kardeşlerimi etkileyen lezzetler ise sabah kahvaltılarında yediğimiz yumurtalı soğan kavurması, gelincik böreği, kemikli etle hazırladığı herissa yemeğinin hâlâ dün gibi lezzeti damağımda. Okuldan veya sokaktan eve döndüğümüzde kapıdan içeri girer girmez mutfaktan gelen kokular bizi çok acıktırırdı ama babaannem kuşluk vakti diye bizi doyurmazdı, akşam sofraya hep birlikte oturmamız için. O günlerden bende kalan kokular ise mis gibi baharat kokularıdır, en çok da tarçın kokusu.
Meze yavaş yavaş yenilir
Bir yemeğin eğlenceli bir deneyim olmasını sağlayan, yiyeceklerden keyif almanızın yolu mutfaktan geçer. Akdeniz ve Ege’de mezenin sofralarda yer alması ise yaşamın bir yolculuğudur. Meze; sosyal (toplumsal) bir zaman, aile ve arkadaşların bir araya gelip bir saat ya da iki saat boyunca çeşitli saatlerde, çeşitli nefis yemeklerin tadını çıkarmasının diğer adıdır. Küçük miktarlarda servis edilir, çerez olarak günün her saatinde zevkle ve rahatlatıcı olarak yavaş yavaş tüketilir. Mezeyi yavaş tüketmek meze sofralarında ayrıca bir gelenektir.
Meze mi yemeğe eşlik eder, yemek mi mezeye eşlik eder? Yemek öncesi meze, mideye şifa olduğu kadar, mideye girecek olan ilk tadımlıktır. Bir kural olarak bu lezzetli küçük tabaklar genellikle damağı uyarmak için ana yemek öncesi tüketilir ve takip eden ana yemek için iştah açıcı görev üstlenir.
Meze tabağı vejetaryen yemeklerden oluşabilir. Beyaz peynir, zeytin, ançüez, dilimlenmiş salatalık, domates veya deniz ürünlerinden kalamar, sarımsaklı karides, ahtapot, et, börek çeşitleri, dolmalar, sarmalar, kebap, pizza gibi yiyeceklere eşlik edebilir.
Meze tabağı soğuk veya sıcak servis edilir. Tuzlu, baharatlı veya acı olabilir. Seçim ise küçük tabaklardır (Seçiminiz ister acı, ister baharatlı olsun, sonuçta lezzet küçük tabaklarda yer alıyor).
‘Tat’ ve ‘zevk’ anlamına gelen Farsça ‘maza’ kelimesinden üretildiği düşünülen meze, karın doyurmak için değil; aynı zamanda çay, meşrubat, ayran, su, şarap, rakı hatta kahve gibi içeceklerle de tüketilebilir. Mezenin yanında hangi içeceğin bulunduğu gerçekte önemli değildir. Bir fincan kahve siparişi verip yanına küçük bir tabak meze olarak tatlı almanız hiç de fena fikir olmayabilir.
Yöreden yöreye farklılık gösterir
Soğuk mezeler sohbetle tüketilir, ardından servis edilen sıcak mezeler ise sindirmeye ve doyurmaya yardımcı olur. Mezelere eşlik edecek yemeklerse yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Marmara ve Ege’de balık tercih edilirken, Doğu’da kebaplar sofradaki yerini alır. Mezelerin mi ana yemeğe, yoksa ana yemeklerin mi mezelere eşlik ettiğini ayırt etmek biraz zor. Mezelerin çoğu zeytinyağı ile pişirildiği için sindirimi daha kolay, sağlığımız için daha faydalı.
Akdeniz’in her yerinde çok sayıda meze var. Ancak lezzetli bir meze yemek için ille de Akdeniz’de yaşamak zorunda değilsiniz. Ya da Akdeniz tatlarının keyfini çıkarmak için inanılmaz Akdeniz sularına sahip olmanız da gerekmez. İhtiyacınız olan tek şey, yemeklerin tadını çıkaran insanlar ve dostlarınız tarafından çevrelenmiş çok lezzetli küçük tabaklardan oluşan sofralarda buluşmanız.
Deniz ürünlerini değerlendirme
Deniz ürünleri, et ve balık için bilinen en eski muhafaza yöntemleri tuzlu balık, tütsüleme, güneşte kurutma, salamura, pastırma gibi yöntemlerdir. Sadece tadı ve aroması için değil, yemekleri uzun süre saklamak için de bu yöntemler kullanılır.
Tuzlama, tuzun balıketi dokusuna nüfus etmesi temeline dayanan saklama biçimidir. Tuzlamayı, kuru tuzlama ve salamura tuzlama olarak temelde ikiye ayırabiliriz.
Yiyecekleri duman altında hazırlama işlemine tütsüleme ya da füme yapma denir. Etler ve balıklar tütsülemede en çok kullanılan yiyeceklerdir.
Kurutma işlemi yüksek oranda çiroz balığı ile gerçekleştirilir. Çirozlar güzel bir biçimde temizlenerek bol tuz içerisinde bekletilir. Tuzdan çıkarılan balıklar rüzgâr alan bir yerde ipe asılır ve kurumaya bırakılır. Kurutma, etin uzun süre saklanmasında kullanılan en eski yöntemdir. Kurutulmuş et ürünleri genellikle ön işlemlere tabi tutulup (marinasyon, tuzlama, tütsüleme vb.) sonrasında uygun kurutma işlemi uygulanır. Yaygın olarak kullanılan yöntemler güneşte kurutma ve gölgede kurutmayı model alan geleneksel sıcak hava kurutmadır.
Balık salamura yapmak için balıkların kılçıkları ayıklandıktan sonra iyice yıkayıp süzdürüp 1 gün bekletilir. Son suyu temiz olmalı. Süzüldükten sonra saklama kabına tuz serpilip üstüne balıklar dizilir ve tekrar tuz koyulur. Balık bitene kadar aynı işlem tekrar edilir. 7-10 gün boyunca cam kenarında veya balkonda bekletilir. Servis yaparken 3-4 kere suda bekletilip tuzu çıktıktan sonra zeytinyağı ve limonla servis yapılır.
TOPİK
Malzemeler
2 su bardağı nohut
4 orta boy patates
1 çay bardağı tahin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı toz şeker
Deniz tuzu
İç harç için
2 kg kuru soğan
2 yemek kaşığı kuşüzümü
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1 çay bardağı tahin
1 çay kaşığı toz karabiber
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı toz şeker
Deniz tuzu
Yapılışı:
Akşamdan nohudu ıslatıp haşlayın. Haşlanan nohudun kabuklarını temizleyin. Patatesi haşlayın. Haşlanan nohut ve patatesi ezin. İçine tahin, tuz, tarçın ve toz şekeri ilave edip iyice karıştırın. Kuru soğanı ince, yuvarlak doğrayın. Tencereye soğan, toz şeker ve tuz ilave edip kısık ateşte kavurun. Önceden ıslatılmış kuşüzümü, çam fıstığı, karabiber, yenibaharı ilave edin. Tüm malzemenin iyice karışmasına dikkat edip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra tahini ilave edip iyice karıştırın. Düz bir zemine tülbenti serin. İçine, spatula yardımı ile nohutlu harçtan 2,5-3 cm kalınlığında yayın. Hazırladığınız iç malzemeyi yerleştirdikten sonra bohça gibi sarın. Tülbenti sıcak suyun içine atıp, 3 dakika bekletip topiklerinizi hazırlayın. Hazırlanan topikleri folyoya sarıp buzdolabında birkaç saat bekletin. Servis yaparken üzerine tarçın, zeytinyağı gezdirin. Arzuya göre limon da kullanabilirsiniz.
Perhiz yemeği topik
Ermeni evlerinde topiğe ‘vartabed’ veya ‘perhiz’ yemeği denirmiş. Ermeni kilisesinde yıl içinde birkaç oruç ve perhiz günü bulunur. Bu dini günleri yerine getirmek için çeşit çeşit etsiz yemek pişirilir ve bu yemeğe perhiz yemeği denirmiş. Topik de etsiz, sütsüz, tereyağsız bir yemek çeşidi olduğu için perhiz günleri yapılırmış. Ermeni hanımların topik yapmayı biliyor olması artık evlenebilir oldukları anlamına gelir. Ermeni genç kızların evlendikleri zaman, çeyizlerinin olmazsa olmazı bildiğimiz topik bezidir (bildiğimiz Amerikan bezi). Topik normal şartlarda hazırlandıktan sonra o beze sarılır, öyle pişirilir, Dolayısıyla yağı dışarı kusmaz, içinde kalır ve lezzetini muhafaza eder.
ZEYTİNYAĞLI, MİDYELİ LAHANA SARMASI
Malzemeler
1 adet orta boy beyaz lahana
50 adet midye içi
1 su bardağı pirinç
4-5 adet soğan
Yarım demet dereotu
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuşüzümü
1 yemek kaşığı esmer toz şeker
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın
2-3 bardak sıcak su
1 su bardağı zeytinyağı
Deniz tuzu
Yapılışı:
Lahana yapraklarını hafif tuzlu suda haşlayın. Midyeleri soğuk suda 4-5 kere iyice yıkayın. Soğanları doğrayın, kuşüzümünü ıslatın. Tencerede, zeytinyağında soğan ve fıstığı karamelize olana kadar kavurun. Sırasıyla pirinci ve midyeleri ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz, şeker ve kuşüzümünü ilave edip karıştırın. Kaynar suyunu ilave edip kısık ateşte suyunu çektirin. Ocaktan alıp yenibahar, karabiber ve tarçın ekleyip, karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Ilıyınca ince doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın. Lahana yapraklarını açın ve harçtan içine koyup yaprak sarma gibi sarıp tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirip, sıcak su ilave edin ve bir porselen tabakla sarmanın üzerini kapatın. Kapağını da kapatıp kısık ateşte pişirin. Pişen sarmayı ocaktan alın, üzerine zeytinyağı gezdirip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra limon ve maydanozla servis yapın. Lahana alırken parmağınızla bastırıp yumuşak olmasına dikkat edin. Sert olanla turşu veya kapuska yapabilirsiniz.
DOMATESLİ ve MAYDANOZLU BEYİN
(Meoyo Kon Pirişili Tomat)
Malzemeler
1 adet dana beyin
2 su bardağı su
3 adet orta boy domates
1 adet dolmalık biber
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 adet limon suyu
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Dana beynini kolayca soymak için 2 su bardağı tuzlu suda 15 dakika bekletin. Beyin zarını soyduktan sonra derin bir tencereye alın. İçine üstünü örtecek kadar su ve tuz ilave edip 10 dakika haşlayın. Haşlama tenceresinin içinde soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra süzün. Haşlanan beyni küçük parçalar şeklinde doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Dolma biberi ince doğrayın. Sıvı yağda biber ve domatesi 5-10 dakika pişirin. İçine, doğranan beyni ve üzerini geçecek kadar suyu ilave edip yaklaşık 15 dakika pişirin. İnce doğranan dereotu ve maydanozu pişen sosa ilave edin. Üzerine bir limon suyu ve tuz ilave edip karıştırın.
SARDALYE TUZLAMA
(Saladikos de Sardela)
Malzemeler
1 kg sardalye veya hamsi
Yarım kg kaya tuzu
2-3 adet limon
1 su bardağı sirke
Zeytinyağı
Yapılışı:
Sardalyelerin içini, kafalarını ve kılçıklarını temizleyin. Bol soğuk tuzlu suda pullarını ovarak yıkayın. Tekrar tuzlu suda yıkayıp süzdürün. Cam kavanozun dibine yaklaşık 1 cm kalınlığında tuz koyun, içine tek tek sardalyeleri dizin. Dizme işlemini en üstte tuz olacak şekilde yapın. Üzerine ağırlık koyup buzdolabında 1-2 gün bekletin. Tuzdan çıkardığınız balıkları 2-3 saat sirke içinde bekletip fazla tuzunu giderin. Servis yaparken üzerine limon ve zeytinyağı gezdirip dereotu serpin.
TARAMA
Malzemeler
300 gr tarama (balık yumurtası)
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Limon kabuğu rendesi (1 adet limonun)
Yarım limonun suyu
1 su bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Taramanın zarını ve damarlarını temizleyin. Tarama ile birlikte üzüm sirkesi, limon suyu ve limon kabuğu rendesini 7 dakika boyunca robottan geçirin. Daha sonra malzemeyi bir kâseye alıp zeytinyağını yavaş yavaş bu karışıma ekleyip çırpın. 1 saat bekledikten sonra servis yapın.
Not: Arzuya göre taramanın içine haşlanmış patates ve ekmek içi ilave edebilirsiniz.
ÇİROZ SALATASI
Malzemeler
200 gr hazır kurutulmuş çiroz
2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 dal dereotu
1 dal taze nane
1 çay kaşığı tane kırmızı biber
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Hazır kurutulmuş çirozu derin bir kap içine alın. Nane ve dereotunu ince ince kıyın. Rendelenmiş limon kabuğunu ve limon suyunu ilave edin. Sızma zeytinyağı ve tane kırmızı biberi ekleyip tüm malzemeyi karıştırın, servis tabağına alın. Rum mutfağının sevilen mezelerinden çiroz ateşte pişirilip sirkeye yatırılır. Pişirilen çirozlar küçük dilimlere bölünüp un, yumurta, su ve bir yemek kaşığı rakı veya bira eklenerek hazırlanan bulamaca ilave edilip kızartılır ve tarator sosla servis yapılır.
SAGANAKİ
Malzemeler
1 dilim keçi peyniri
1 dilim kaşar peyniri
1 adet domates
1 adet sivri biber
1’er çay kaşığı kekik, kuru nane, pul biber
Deniz tuzu
Sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Güvecin içine keçi peynirini küçük parçalar halinde yayın. Üzerine küçük doğranmış domatesi yerleştirin. Sivri biberi doğrayıp baharatlarla birlikte serpin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Güveci folyo ile kapayıp düşük ısılı fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
FASULAKİ
Malzemeler
200 gr Bombay fasulyesi (önceden ıslatılıp haşlanmış)
1 adet kuru soğan (orta boy)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 adet esmer küp şeker
Deniz tuzu veya deniz tuzu (ağız tadına göre)
Sızma zeytinyağı
Tereyağı
Yapılışı:
Soğanı soyup yemeklik şeklinde doğrayın, bir tavada zeytinyağında kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edin. Haşlanmış fasulyeyi de ekleyip kavurmaya devam edin. 1 su bardağı kadar su ilave edip pişirin. Servis yaparken güvece koyup üzerine kızgın tereyağı gezdirin. Tercihe göre baharat olarak çok az tarçın ve kimyon ilave edebilirsiniz.
PAPAZ YAHNİSİ
Malzemeler
750 gr dana kuşbaşı
Yarım kg arpacık soğan
1 baş sarımsak
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı kırmızı biber
½ çay bardağı sirke
Deniz tuzu
Sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Zeytinyağını tencereye koyup etleri ilave edin. 1-2 sefer karıştırdıktan sonra, ağzı kapalı olarak orta ısılı ateşte pişirin. Etler suyunu salıp çekince sarımsak ve arpacık soğanını ilave edip 1-2 dakika kavurun. Yeterince sıcak suyu da ekleyip ağzı kapalı olarak pişirin. Etler pişince tuz, tarçın, yenibahar, kırmızı biber ve sirkeyi ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Sıcak olarak servis yapın.
KALAMAR DOLMA
Malzemeler
1 adet tüp kalamar
1 çay bardağı rendelenmiş hellim peyniri veya kaşar peyniri
5-6 adet orta boy karides
Karabiber
Sos için
1 kahve fincanı iri ufalanmış ceviz içi
3 diş hafif ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı soya sosu veya nar ekşisi
Yapılışı:
Bir kapta rendelenmiş kaşar peyniri, ince doğranmış karides ve karabiberi karıştırın. Tüp kalamarın içini bu harçla doldurup kalamarın ağzını kürdanla kapatın. Önceden ısıtılmış ızgarada 15-20 dakika pişirin. Tavada tereyağını eritin. İçine sarımsakları ilave edip tadını verecek kıvamda sote yapın. Ceviz içini ilave edip 1-2 dakika sote edin. Soya sosu veya nar ekşisini de ekleyip sos kıvamına getirin. Servis tabağına kalamar dolmayı alıp iri halkalar şeklinde doğrayın. Hazırladığınız ceviz sosunu üzerine yayıp sıcak servis yapın.
SİRKELİ CİĞER
(Saladikos de Sardela)
Malzemeler
1 kg dana ciğer
Zeytinyağı
Sos için
2 su bardağı su
Yarım su bardağı üzüm sirkesi
2 adet rendelenmiş domates
2 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Ciğeri, Arnavut ciğeri gibi kuşbaşı doğrayın. Tavada az yağda sote yapın. Tavadan alıp bir tencereye yerleştirin. Su, sirke, rende domates, tuz ve şekeri karıştırın. Unu karışıma azar azar ilave ederek iyice eritin. Bu sosu ciğere ilave edip hafif ateşte yavaşça karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.
LAKERDA
Malzemeler
5 kilo torik
1 kilo kaya tuzu
Temiz su
Kavanoz
Yapılışı:
Torik balığının kafa ve kuyruğunu kesip iç organlarını temizleyin. Balığın yan ve sırt yüzgeçlerini kesin, omuriliğini süpürge çöpü veya ince bir çöple temizleyip askıya alın. Askıda 2-3 saat bekletip kanı süzdürün. Süzülen balığı 3-4 parmak kalınlığında takoz parçalara bölün. Kanın tamamen gitmesi için soğuk tuzlu suda, buzdolabında bekletin. İşlemi 3 gün boyunca tekrar edin ve kan tamamen temizlendikten sonra temiz bir cam kavanoza takozları yerleştirin. Kaya tuzu ve temiz su ilave edip kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabında 15 gün bekletin. 15 gün sonra lakerda takozlarını sudan çıkarıp havlu üzerinde veya süzgeçte 2-3 saat süzdürün, tekrar kavanoza dizip kaya tuzu ve temiz su ilave edip kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabında 15 gün daha bekletin. Halka doğranmış kırmızı soğanla servis yapın.
ERMENİ PİLAKİ
Malzemeler
1 su bardağı Bombay fasulye (1 gece önce ıslatılmış)
Yarım kilo kuru soğan
3 adet küp şeker
1 demet maydanoz
1’er tatlı kaşığı yenibahar, tarçın, kırmızı toz biber, kuru nane,
karabiber
Deniz tuzu
Zeytinyağı
Yapılışı:
Tencerede, kaynar suda bir gece önce ıslattığınız Bombay fasulyeyi haşlayın, süzgeçte süzdürün. Kuru soğanın kabuklarını soyup yarım ay doğrayın. Maydanozu temizleyip ince doğrayın. Bir tencerede zeytinyağında soğan ve toz şekeri sote yapın. İçine haşlanan fasulyeyi ilave edip 3-4 dakika soteleyin. Bombay fasulye ocaktan inmeye yakın içine yenibahar, tarçın, kırmızı toz biber, kuru nane, tuz ve karabiberi ilave edin. Ocağı kapattıktan sonra ince doğranmış maydanozu ilave edip harmanlayın.
PALAMUT PİLAKİ
Malzemeler
1 kilo palamut
6 sap taze soğan
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2 defne yaprağı
4-5 dal maydanoz
3 dilim domates
2 dilim limon
6 adet tane karabiber
2’şer çay kaşığı kuru nane, kekik
1 çay bardağı su
Deniz tuzu
Zeytinyağı
Yapılışı:
Palamut balığının kılçıklarını ve içini temizleyip fileto olarak altı eşit parçaya bölün. Filetoları bol soğuk suda yıkayın, süzgece alıp süzdürün. Kuru soğanı soyup piyazlık doğrayın. Taze soğanı temizleyip ince kıyın. Toprak güvece piyazlık doğranmış kuru soğan, ince doğranmış taze soğan, kuru nane, kekik, tane karabiber, deniz tuzu, defne yaprağı, su ve zeytinyağını koyup 6 dakika kaynatın. Balıkları ilave edip üzerine domates ve limon dilimlerini yerleştirin, 12 dakika orta ateşte pişirin. Ocağın altını kapatın, ince doğranmış maydanoz serpip sıcak olarak servis yapın
TARATORLU MİDYE TAVA
Malzemeler
50 adet midye içi
1 kahve fincanı kepekli un
Deniz tuzu
Kızartmak için zeytinyağı
Tarator sos için
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
3 dilim ıslatılmış kepekli ekmek
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı ev yapımı mayonez
2 diş sarımsak
1 kahve fincanı limon suyu
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yapılışı:
Midye içlerini bol suda iyice yıkayıp süzgece alın, süzdürün. Elinizle iyice suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın. Bir kapta kepekli unu ve deniz tuzunu karıştırın. Midyeleri tek tek unlayın. Tavada zeytinyağını kızdırın ve midyeleri 3-4 dakika nar gibi olana kadar kızartın. Kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Bir servis tabağında tarator sosla sıcak servis yapın.
HARİSSA
Malzemeler
300 gr dövme aşurelik buğday
100 gr nohut
750 gr kemikli koyun eti
6 yemek kaşığı tereyağı
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Kristal tuz
Yapılışı:
Dövme buğday ve nohudu iyice yıkayıp süzün. Bir tencereye su ilave edip bir gün önceden ıslatın. Tencerenin dibine eti yerleştirip üzerine nohut ve dövme buğdayı koyun. Islatma suyuna su ilave ederek yaklaşık dört su bardağı suyu ilave edin. 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz ve karabiber ekleyip buğday iyice ezilinceye kadar pişirin. Piştikten sonra, etin kemiklerini ayırıp tahta kaşıkla kıvamlı hale gelene kadar karıştırın. Servis yaparken üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirip kimyon serpin.
Not: Babaannem Antik Şehriban Hanım çocukluğumuzda evimizde neredeyse her hafta bizlere keşkek pişirirdi. Kokusu hâlâ burnumda ve çokça özlediğim bir lezzettir.
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...