- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Geleneksel Tatlara Modern Dokunuşlar
Yanında gül şerbeti ile enfes bir kuzu tandır, Neslişah Sultan şerbeti ile fıstıklı kebap ve demirhindi şerbeti eşliğinde kuşbaşılı pide… Türk mutfağının en sevilen lezzetleri, geleneksel ile modernin uyumuyla karşımızda.
Sheraton City Center, Emre Ergani’nin son imza restoranı The Souq İstanbul ile geleneksel Türk gecesi konsepti ve Osmanlı-Türk mutfağının izlerini taşıyan menüsüyle misafirlerini ağırlıyor. Mekânın içerisinde yer alan özel bölmeli odalar ve açık masa alternatifleri ile misafirler diledikleri alanda eğlenme fırsatı buluyor.
Gecenin konseptine uygun olarak ilk önce semazen gösterisi yemeğinize eşlik ediyor, ardından oryantal dans şov ile gecenin ritmi yükseliyor. Türk ve Osmanlı lezzetleri damakları şenlendirirken, kulakların pası alaturka müzikle siliniyor.
The Souq İstanbul’un executive chef’i Necati Tunuslu ile menüden bizler için seçtiği ve şerbetlerle eşleştirdiği et yemeklerini sizlerle tanıştırmak için bir araya geldik.
Restorana adını veren ‘souq’ Arapçada ‘çarşı’ anlamına geliyor. Modern dokunuşlarla harmanlanmış otantik bir atmosferin hâkim olduğu restoranda ilk göze çarpan ‘gazebo’lar. Dileyen misafirler kendilerine özel bu alanlarda perdelerini kapatıp yemeklerini yiyebiliyor. 150 kişi kapasiteli restoranın açık alanı da mevcut.
Daha çok Türk ve Ortadoğulu misafirlere hizmet veren restoranın menüleri de ona göre uyarlanmış. Menüde ve Ar-Ge mutfağında şef Necati Tunuslu’nun imzası var. Menüyü oluştururken özellikle yöresel tatlara çok önem verdiklerini söylüyor. Dolmalardan fıstıklı kebaba, Gaziantep’in Başpınar lahmacunundan kuşbaşı etli pideye kadar pek çok yöresel lezzet var. Tunuslu mutfakta kurduğu ekibe sonuna kadar güveniyor: “Kebapları tamamen özünde olduğu gibi yani zırhlayarak yapmak istedik. 35 yıllık tecrübeye sahip Urfalı bir kebapçı ustam var. Yanında ekibini de yetiştiriyor. Pidecimiz Gaziantepli, o da 17 yıldır birlikte çalıştığım ve elinin lezzetine güvendiğim bir usta. Pide, lahmacun ve kebapta çok iddialıyız. Taş fırınımız, kömürlü ve sulu ızgaralarımız var, yemeklere ayrı bir lezzet katıyor.”
The Souq’un diğer iddialı lezzetleri de şerbetler. Menüde en az 4-5 çeşit farklı şerbet bulunuyor ve yemeklere eşlik ediyor. Yemek siparişi veren misafirler pide ve kebap çeşitleriyle hangi şerbetlerin daha uyumlu olacağı konusunda bilgilendiriliyor. Neslişah Sultan, demirhindi ve gül şerbeti bugünkü yemeklere eşlik edenler…
Yemeklerde kullanılan ürünlerin ‘mevsiminde ve yöresinden’ olmasına dikkat ettiklerini vurguluyor şef Necati Tunuslu. Baharatlar için de aynı şey geçerli. Islak pul biber ve salça Antep’ten geliyor. Biberiye, nane, çilek, maydanoz, marul, sivribiber gibi ürünleri yetiştirdikleri küçük bir bahçeleri de var.
Unutulmuş yöresel yemekler de önümüzdeki günlerde The Souq’un menüsüne eklenecek, her ay yeni bir imza yemekle menü zenginleşecek.
FISTIKLI KEBAP (Neslişah Sultan şerbeti ile)
Malzemeler
90 gr dana tranç
90 gr kuzu boşluk
6 gr file fıstık
1 gr tuz
1 gr karabiber
40 gr pirinç pilavı
10 gr sumaklı kuru soğan
20 gr ızgara domates
10 gr ızgara biber
Yapılışı
Dana tranç ve kuzu boşluk karıştırılarak zırh ile kıyma haline getirilir. Malzemeler kısmında yer alan file fıstık, tuz, karabiberle karıştırılır. Servis öncesi şişlere takılır. Yanında ızgara domates ve biber, pirinç pilavı, sumaklı piyaz ve soğanla servis yapılır.
Neslişah Sultan Şerbeti
Rengi sarı olan bu şerbet ekşi elma, mandalina, limon, şeker, içme suyu, meyan balı, çiçek balı, dar-ı fülfül, kakule, safran, deve dikeni, muskat, keçiboynuzu ve 20 çeşit daha Osmanlı baharatı olmak üzere toplamında 28 çeşit baharattan oluşuyor.
Şifası: Gerçek bir C vitamini deposu.
KUZU TANDIR (Gül şerbeti ile)
Malzemeler
220 gr kuzu but
90 gr kuş üzümlü ve fıstıklı iç pilav
2 gr taze kekik
1 gr deniz tuzu
1 gr karabiber
20 gr ızgara domates
10 gr ızgara sivribiber
Yapılışı
Kuzu butlar pişirilmeden bir gün önce tuz, karabiber ve taze kekikle marinasyon yapılır. 180 dereceye ayarlı fırında üzeri yağlı kâğıt ve folyo ile kapatılarak 2,5 saat pişirilir. Servis tabağına alınır, yanında iç pilavı, ızgara domates ve biberlerle birlikte servis edilir.
Gül Şerbeti
Rengi kırmızı veya pembe olan gül şerbeti, gül yaprakları, gül suyu, limon, şeker, içme suyu, çiçek balı ve çeşitli 0smanlı baharatlarından oluşuyor. Osmanlı saraylarında tüketilen şerbetlerin en başında geleni.
Şifası: Mide rahatsızlıklarına ve karaciğere iyi geliyor, kalbi güçlendiriyor.
KUŞBAŞI ETLİ PİDE (Demirhindi şerbeti ile)
Malzemeler
100 gr pide hamuru
140 gr marine edilmiş kuzu but kuşbaşı
60 gr domates konkese
10 gr kuru soğan
2 gr sarımsak
3 gr tereyağı
2 gr tuz
2 gr karabiber
1 gr pul biber
Yapılışı
Servis etmeden bir gün öncesinde kuzu kuşbaşılar tuz, pul biber, karabiber ve sarımsakla marine edilir. Günlük olarak tutulan hamur, sarı buğdaylık unla açılarak marine ettiğimiz kuzu kuşbaşı, domates, soğan ve biber ilave edilerek fırında 250 derecede pişirilir. Piştikten sonra üzerine tereyağı sürülerek servis edilir.
Demirhindi şerbeti
Bu şerbet Batılıların ‘tamarint’ dedikleri, bizdeki eski adıyla Hint hurması isimli demirhindi ağacının meyvelerinden yapılıyor. Tropik bölgelerde yetişen kalın gövdeli, zümrüt yeşili renginde, oldukça ekşimsi bir meyve. Eski zamanlarda yemeklere ekşilik katması için kullanılırmış. Bu meyvenin üzerine şeker serperek çiğ olarak da yenildiği söylenir.
Şifası: Kan yapıcı özelliği var, sindirim bozukluklarına iyi geliyor. B3 vitamini içeriyor.
Fotoğraf: Altan Aykan
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...