- Michelin Yıldızı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
- Galata’nın En Yeni İtalyanı: IL Cortile
- Klasik Bir Göçmen Lezzeti: Boşnak Mantısı
- Karadeniz’den Gelsin: Fırında Hamsili Pilav
- Adana Lezzet Festivali Yoğun İlgi Gördü
- Kalan Balıklarınızı Değerlendirin: Balık Böreği
- Çıtır Çıtır: Balık Kroket
- Dünyada Üretilen Gıdanın Üçte Biri İsraf Ediliyor
- Çok Kültürlü İstanbul Mutfağında Mezeler
- İtalyan Rivierası’nın Lezzetleri Yaz-Kış Bodrum’da
Mevsim otlarıyla tabaklarda ilkyaz şarkısı
Bahar geldi mi başta Ege’nin dağı taşı yenilebilir otlarla dolar. Egeliler der ki: “Keçinin yediği her ot yenir.” Sadece Ege’de değil, ülkemizin pek çok yöresinde yetişen yüzlerce ot çeşidi var ve biz onların çok azını mutfaklarımızda kullanıyoruz. Oysa otlar kırmızı ve beyaz ete de, balığa da çok ama çok yakışır. Mutfağınızda otlara biraz daha yer açmanın vakti geldi!
Karışık otlu, pastırmalı tart
Malzemeler:
1 demet tatlı radika
100 gr pastırma
1 demet arapsaçı
1 taze soğan
5-6 dal dereotu
2 yumurta
100 gr lor peyniri
100 gr taze bakla içi
Tuz
Tart için:
2 bardak tam buğday unu
1 bardak mısır unu
Tuz
2 yumurta
3 yemek kaşığı ilikli kemik suyu
1/2 paket kabartma tozu
1 bardak yoğurt
Yapılışı:
Yumurtaları çırpın, diğer malzemelerle karıştırın. Kalıba yağlı kâğıt koyup hamuru 2 cm yükselti yaparak yayın. Otlu karışımı hazırladıktan sonra içine pastırmaları da ekleyip tartın içinde 170 derecede 45 dakika pişirin. llık servis yapın.
Not: Bu tarifi ot çeşitlerinin az olduğu kış aylarında yapmak isterseniz aklınızda olsun, her mevsim rahat bulacağınız ıspanak ve pazı ile de çok lezzetli olur.
Ton balıklı, karamelize soğanlı, otlu pankek
Pankek için malzemeler:
1 bardak tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Geniş bir kapta malzemeleri karıştırın. Akışkan ama yoğun bir kıvam olmalı. Tavayı ısıtın, 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup fırça ile yayın. Kepçe ile ortasına dökün, 2 dakika bir yüzünü 2 dakika diğer yüzünü pişirip tabağa alın.
Üzeri için malzemeler:
100 gr ton balığı
3-4 adet kornişon turşu
2 dal dereotu
(Hepsini rondodan geçirip dolapta bekletin)
1 soğan
2 diş sarımsak
2 kereviz sapı
4 pancar sapı
1/2 demet cibes otu
1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
Soğanı yarım ay doğrayıp sarımsak ile birlikte kısık ateşte 20 dakika karamelize edin. İçine doğradığınız otları ekleyip 4-5 dakika daha karıştırıp ocağın altını kapatın. Tabağa önce pankekleri koyup üzerine karamelize soğanlı otları pay edin. En son ton balığını da yerleştirip üzerine nar ekşisi gezdirerek servis yapın.
Deniz börülceli levrek
Malzemeler:
1 demet deniz börülcesi
1 limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 levreğin beyaz eti
3-4 adet kumkat
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Yapılışı:
Börülceyi kaynayan suya koyup rengi dönmeden 5 dakika kaynatıp hemen kenarda hazırladığınız soğuk suyun içine koyun. Soğuduktan sonra dikkatlice kök kısmından uca doğru çekerek kılçığından etli kısmı ayırın. Börülcelerin üzerine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip bu şekilde dolapta biraz dinlendirin. Servis etmeden önce yarım levrek balığının beyaz etini kumkat ile lezzetlendirin.
Püf noktası: Deniz börülcesi çok tuzlu olduğundan haşlama ve soslama bölümünde tuz kullanmayın. Çok bol suda haşlayın.
Taze otlu hindi
Malzemeler:
1 demet pazı
1 demet ebegümeci
1 /2 demet maydanoz
Tuz
Zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kişniş tohumu
5-6 dilim hindi külbastı
Yapılışı:
Hindi külbastıyı iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Otları da yine bir parmak kalınlığında doğrayın. Tavayı ısıtıp içine iki yemek kaşığı yağ ekleyin. Önce soğanı ve sarımsağı biraz soteleyin, arkasından hindiyi de katıp mühürleyin. Hindinin biraz rengi döndükten sonra otları ve baharatları da içine katıp karıştırın ama tavsiyem otları çok öldürmeyin, az pişmiş hali çok daha lezzetli oluyor.
Otlu keşkek ile oğlak
Malzemeler:
1 kg oğlak eti
2 soğan
2 sarımsak
2 defne yaprağı
4 adet tane karabiber
3 dal taze soğan
1 bardak buğday
1 demet hardal otu
1 demet ıspanak
2 bardak ilikli kemik suyu
Tuz
1 yemek kaşığı sade yağ
Yapılışı:
Buğdayı bir gece suda bekletin, daha sonra pilav tenceresine soğan ve sarımsağı koyup üç yemek kaşığı zeytinyağı ile biraz rengi pembeleşene kadar karıştırın. Ardından buğdayı katıp 2-3 dakika daha karıştırmaya devam edin. İçine ilikli kemik suyu da ekleyip çok kısık ateşte pişirin. Otları minik minik doğrayıp isterseniz yarısını pişme esnasında katıp ocağın altını kapattıktan sonra diğer yarısını ekleyebilirsiniz. Böylece otların tadı buğdaya tam geçer ve de diğer yarısı rengini koruyup keşkeki daha güzel gösterir. Önce yıkayın ve mümkünse döküm bir tavada biraz yağ ekleyip dilimlenmiş oğlakları önce yüksek ateşte karamelize olana kadar mühürleyin. Daha sonra tencerenin içine kabuğuyla dörde böldüğünüz soğan, ikiye böldüğünüz bütün sarımsak, defne yaprağı ve taze soğanı ekleyip kısık ateşte en az 4 saat pişirin. Kendi suyunu bırakacaktır ama ihtiyaç olursa içine 1 çay bardağı su da ekleyebilirsiniz. Piştiğinde tabağınıza önce keşkeği, sonra oğlakları koyup servise hazırlayın.
Haşlanmış Çin lahanası ile fırında deniz çipura
Malzemeler:
1 adet çipura
2 dal taze soğan
1 limon (dilimlenmiş)
2 defne yaprağı
3 adet pakçoy (Çin lahanası)
Tuz
Yapılışı:
Çipurayı yıkayıp içine defne yaprağı ve 2-3 limon dilimini yerleştirin. Fırını 180 dereceye ayarlayıp tepsinin üzerine zeytinyağı gezdirip taze soğanları yayın. Kokusu ve tadı balığa işleyip tadını kuvvetlendirir. Üzerine balığı koyup biraz zeytinyağı gezdirin. Isınmış fırında 20 dakikadan fazla olmayacak şekilde pişirin. Pakçoyları içine defne yaprağı ve tuz koyduğunuz suda 5 dakikayı geçmeyecek şekilde haşlayın. Bu arada kenarda buzlu su hazırlayın. Sıcak sudan çıkarıp hemen soğuk suda şoklayın. Tabağa pakçoyları dizip fırından çıkardığınız balıkla birlikte masaya getirin.
Yazı ve tarifler: Pelin Bilgiç
Başta Karadeniz mutfağı olmak üzere Anadolu mutfağının geleneksel lezzetleri bir araya toplanmış. Bir de üzerine ...