5 saat tütsüleme 5 saat pişirme: smoke

29 Mayıs 2020

Özel olarak geliştirilen smoke fırınında saf meşe veya kiraz odununun dumanıyla etler 5 saat süreyle fümeleniyor. Ardından da 5 saat boyunca fırında pişiriliyor. Ve karşınızda aroması yüksek, inanılmaz lezzetli ve ağızda dağılan etler…

Türkiye’de 45 restoranıyla etin en güvenilir adreslerinden Günaydın, yepyeni bir konseptle etseverleri ağırlamaya başladı: Steak & Smokehouse. Günaydın Suadiye’nin yeni konseptine ismini veren ve ilk kez bu şubede uygulanan smoke pişirme tekniği etseverlerin ilgisini çekeceğe benziyor. Smoke yönteminde etler, aroması yüksek saf meşe ve kiraz odunu ile 5 saat tütsülendikten sonra 5 saat daha pişiriliyor ve bu şekilde aroması artırılıyor. Yine ilk defa Suadiye şubesinde uygulanan ızgara sistemi sayesinde ateşin seviyesi kontrol edilebiliyor ve etin pişirilme derecesi damak zevkine göre ayarlanabiliyor.

En iyisi sözü fazla uzatmayalım ve smoke tekniğini, etin profesörü olarak anılan Günaydın’ın kurucu ortağı Cüneyt Asan’dan dinleyelim…

Günaydın olarak ilk kez bir şubenizde smoke pişirme tekniğini uygulamaya başladınız. Nedir smoke pişirme? Hangi tür etleri nasıl bir teknikle pişiriyorsunuz ve lezzette nasıl bir farklılık oluyor?

Uzun süren Ar-Ge çalışmalarından sonra doğru fümeleme tekniğini Suadiye şubemizde faaliyete geçirdik. Smoke dediğimiz, aslında bir fümeleme tekniği. Biz bunu Suadiye şubemizde ‘Smokehouse’ olarak markalaştırdık. Özel olarak geliştirdiğimiz smoke fırınında saf meşe veya kiraz odununun dumanıyla etleri 5 saat süreyle fümeliyoruz. Et kesinlikle ateş görmüyor, aroması yüksek saf meşe veya kiraz odununun dumanında 5 saat tütsülendikten sonra 5 saat de fırında pişiriliyor. Böylelikle aroması yüksek, inanılmaz lezzetli ve ağızda dağılan etler elde ediyoruz. Kuzudan danaya ve tavuğa kadar birçok et çeşidine smoke işlemi uygulayabiliyoruz. Menümüzde şimdilik dana asado, brisket ve füme tavuğa yer verdik ama çok yakında bu çeşidi artıracağız.

Günaydın’ların yeni ‘Steak & Smokehouse’ konsepti ne tür yenilikleri içeriyor?

İlk defa bu konseptimizde makaralı ızgara sistemi uyguladık. Etler istenilen pişirme derecesine göre ateşe yakınlaştırılıp uzaklaştırılabiliyor. Böylelikle daha iyi pişirme dereceleri elde ediyoruz. Bir önceki soruda bahsettiğimiz smoke (tütsüleme) pişirme tekniği bu şubede ön plana çıkıyor. Böylelikle menümüzde de ilk bu şubede görebileceğiniz yeni ürünlere yer vermiş oluyoruz. Mixologist Ali Ahmadi’nin yönetiminde bar ve özgün sunumlarla hazırlanan kokteyl menümüz var. Haftanın üç günü DJ performansı ile yeme içme deneyimine bu lokasyonumuzda yeni bir soluk getirdik.

“Modernleşen marka kimliğiyle daha fazla noktada Günaydın” sloganı ile neyi amaçlıyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemek isterim. Yaptığınız işte farklılıklar yaratıp kapalı kutu içerisinde yaşamaz, yenilikleri yakalayıp öncü olursanız işiniz sizi iyi bir noktaya mutlaka taşır.

Günaydın’ı bir dünya markası konumuna getirmek için 2015 yılında Doğuş Grubu ile bir ortaklık gerçekleştirdik. Bu doğrultuda markamızı logosundan tutun menüsü ve mimarisine kadar her alanda yeniledik. 2018 yılında Köfte Döner markamız franchise vermeye başladı ve çok kısa sürede hedeflenen sayıya ulaştık. Şimdi bu konseptimizde yurtdışı odaklı franchise vermeye başladık.

Yurtdışı yatırımlarınızı değerlendirir misiniz? Başlangıçta neyi amaçladınız? Geldiğiniz nokta ve bundan sonrası için planlarınız nedir?

2016 yılında Dubai’de global pazara hitap eden ilk şubemizi açtık. Buradan elde ettiğimiz bilgi, deneyim ve tecrübe ile doğru fizibilite yaparak ikinci şubemizi Dubai Mall’da açtık. Şimdi üçüncü ve dördüncü şubeleri açmak için çalışmalar devam ediyor. 2019’daki hedeflerimizin bir kısmını gerçekleştirdik ve çalışmalarımız devam ediyor. Arap yarımadasındaki yatırımlarımızı genişletiyoruz. Ayrıca New York, Miami, Londra’da, Amsterdam, Berlin gibi dünya şehirlerinde şubeler açmak için çalışmalarımız devam ediyor.

Türk insanı et hakkında ne kadar bilgili? Bilinçli tüketiciler mi yoksa bilgilendirme ve yönlendirilmeleri gerekiyor mu?

Biz ızgara ateşinde pişen etin lezzetine, aromasına hatta kokusuna bayılıyoruz. Aile, eş, dost, arkadaş, iş yemekleri gibi birçok etkinliğin vazgeçilmez bir parçası. Eti kesme, saklama ve pişirme konusunda çok daha bilinçliyiz. Sosyal medyanın da bu konuda çok faydası olduğunu düşünüyorum. Dünyadaki çeşitliliği daha rahat görüyor ve yakalıyoruz.

Yurtiçinde ve yurtdışında restoranlarınız için yetişmiş eleman sorunu yaşıyor musunuz? Sorun varsa, nasıl çözüyorsunuz?

45 yıllık bir bilgi, deneyim ve tecrübemiz bulunuyor, o yüzden yurtiçinde tecrübeli personele ihtiyaç konusunda hiçbir zaman sorun yaşamadık. Yurtdışında ise ilk başlarda sorunlar yaşanıyordu ama bunları da markamız en iyi ve en doğru şekilde çözümlüyor.

Günaydın’ın kısa, orta ve uzun vadeli politikası nedir? Dünya markası olmayı amaçlıyor musunuz?

Tüm hedefimiz ve amacımız dünyanın her yerinde bir Günaydın şubesinin olması. Bu hedefimiz doğrultusunda çok çalışıyor ve daha iyisini yapmamız gerektiğini biliyoruz. Çünkü dünya markaları asla durmuyor. Hep yeni konseptler, yeni lezzetler yaratıyorlar. Biz de olduğumuz yerde asla saymamalıyız. Hatta dünya güzel ülkemizin lezzetlerini daha tam olarak keşfetmedi. Her yöremizin ayrı bir tadı, ayrı bir dokusu var. Tarım ve yöresel mutfak cennetinde yaşıyoruz. Bunu mutlaka dünyaya layıkıyla tattırmamız, tanıtmamız gerekiyor. O yüzden sadece Günaydın’ın değil, tüm Türk markaların hedefi dünya olmalı. Bizim hedefimiz de dünya markası olmak ve bu yönde markamızı güçlendirdik, atılması gereken adımları attık. Gelecek hedef ve planlarımız bu yönde ilerliyor.

YORUM

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.